Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Αυτοί… Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα κάνουν;

Αρκετοί είναι και φέτος οι άνθρωποι οι οποίοι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε κάποιο παγκάκι, στεγνό πεζοδρόμιο ή σε όποιο χώρο θα μπορούν να βρουν κάποιου είδους ζεστασιά και προφύλαξη από τον βαρύ χειμώνα του Δεκεμβρίου.

Οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι ήδη στολισμένες προετοιμάζοντας τους πολίτες για την αγορά των γιορτών, ενώ και ο Δήμος έχει προχωρήσει το δικό του στόλισμα στην πόλη. Κοιτώντας όμως καλύτερα βλέπεις κάποιους ανθρώπους που πολλές φορές βρίσκονται εκεί και προσπαθούν σιωπηρά να αποσπάσουν λίγο από την προσοχή μας και να τους δώσουμε ένα «μαγικό» για αυτούς κέρμα.

Η εικόνα της πόλης των Αθηνών αποκαρδιωτική, λόγω της οικονομικής κρίσης και φυσικά άλλων παραγόντων, είναι πλημμυρισμένη από φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι επαιτούν προκειμένου να ταΐσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους ενώ πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και εκείνοι που κοιμούνται σε αυτοσχέδια πρόχειρα καταλύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία των «Γιατρών του Κόσμου» οι άστεγοι στην Ελλάδα αγγίζουν – επισήμως – περίπου τους 20.000. Πρόκειται για ανθρώπους που πλέον δεν έχουν κατοικία ή που βρίσκουν περιστασιακά καταλύματα από αυτά που συντηρούν διάφορες υπηρεσίες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην περιοχή της πρωτεύουσας ενώ και η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων για τους αστέγους, σημειώνει πως υπάρχει μια άνοδος της τάξης του 15-20% στα συσσίτια που μοιράζει καθημερινά.

Η εικόνα αυτή, «παράπλευρη απώλεια» κι αυτή της κρίσης, έκανε ήδη το γύρο του κόσμου, καθώς μόλις πρόσφατα, τόσο το αμερικανικό CNN, όσο και το βρετανικό Reuters πραγματοποίησαν ρεπορτάζ για τους άστεγους της Αθήνας και την αύξηση που καταγράφεται στους απόρους και πένητες στην Ελλάδα λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης.