Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΟΤΑ: Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ


Την ώρα που οι δήμοι διαμαρτύρονται προς την κεντρική κυβέρνηση για τα οικονομικά τους και τους μειωμένους πόρους, επισείοντας τον άμεσο κίνδυνο λουκέτου και έχοντας πάντα ως «κόκκινη γραμμή» τα μη εγγεγραμμένα στον κρατικόπροϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ (σύμφωνα και με τις δηλώσεις της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη), δύο υπουργεία, τα των Εσωτερικών και Οικονομικών, φαίνεται πως τους εμποδίζουν τα μαζέψουν έσοδα. Και αυτό, διότι -όπως αποκαλύπτει σήμερα η aftodioikisi.gr- οι εκλογές και η ακυβερνησία έχουν «μπλοκάρει» τη συνέχεια του κράτους:

Μέχρι σήμερα και με καθυστέρηση πέραν του μηνός, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός ΟικονομικώνΦίλιππος Σαχινίδης δεν έχουν υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας θα δίδονται διευκρινίσεις για τη ρύθμιση στα χρέη των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στο άρθρο 9, παράγραφος 6 του ψηφισθέντα -μία ημέρα πριν από το κλείσιμο της προηγούμενης Βουλής- πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΣ «Ρυθµίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωµένη διοίκηση - Ενσωµάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2»).

Όπως προαναφέρθηκε, αυτό πρακτικά σημαίνει τη μη δυνατότητα από τους δήμους να μαζέψουν χρήματα και αντίστροφα τη μη δυνατότητα στους ιδιώτες να μπορέσουν να ρυθμίσουν οφειλές τους, με δεδομένο μάλιστα την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά και την έλλειψη ρευστού.

Τι προβλέπει το άρθρο 9, παρ. 6

Οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4038/2012 (A΄ 14) (σ.σ.: νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2012-2015»), όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλόγως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΤΑ, που έχουν βεβαιωθεί στις ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή στις ΔΟΥ. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονοµικών και Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Τι προβλέπεται για τους ιδιώτες

Κατ' εφαρμογή, λοιπόν, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, oι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς δήμους μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ θα μπορούν να πετύχουν ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση, με διακανονισμό που θα κάνουν με τον αρμόδιο ΟΤΑ και θα αφορά δόσεις με ανώτατο αριθμό τις 60 και ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ. Θεσπίζεται, δε, και στους ΟΤΑ διαδικασία ρύθμισης με την καταβολή των χρεωστούμενων εφάπαξ ή μέχρι και σε 3 δόσεις, με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7-9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων.

Σημαντική λεπτομέρεια; Η ρύθμιση χρεών από τους ιδιώτες, μετά την παράταση από τον αναπληρωτή υπουργό ΟικονομικώνΠαντελή Οικονόμου με την ΠΟΛ 1108/27.04.2012 (ΦΕΚ 1399/30.04.2012, τεύχος Β'), λήγει στις 31 Μαΐου.

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην εξυγίανση των ΟΤΑ και συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εδώ.