Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα στις φυλακές Αυλώνα




Ανήλικοι κρατούμενοι συνωστίζονται σε μικρά κελιά των φυλακών, διαπίστωσε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη που επισκέφτηκε το σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο υπερβολικός αριθμός κρατουμένων, που φτάνει τους 406 ανηλίκους, καθώς και ο συνωστισμός τους σε μικρά κελιά με πολλά απ' τα παιδιά να κοιμούνται στο έδαφος, ήταν μεταξύ των προβλημάτων που διαπίστωσε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα.

Η ανεξάρτητη Αρχή, απέστειλε κλιμάκιο στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Τα στελέχη διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ανήλικοι κρατούμενοι που κοιμούνται στο έδαφος, χωρίς στρώματα, ανήλικοι που δεν έχουν μέχρι σήμερα διαχωριστεί από τους νεαρούς ενηλίκους, καθώς και προσωρινά κρατούμενοι που δεν έχουν διαχωριστεί από τους καταδικασμένους. Πάντως, το κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής διαπίστωσε και θετικές εξελίξεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι προσπάθειες που γίνονται στα σχολεία για θετική δραστηριοποίηση των κρατουμένων μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, όπως ομάδες τέχνης, μουσικής, θεάτρου, τουρνουά σκακιού κ.λπ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ακολούθως θα ενημερώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις νεότερες διαπιστώσεις του, ενώ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι προηγούμενες προτάσεις του, που είχαν διατυπωθεί σε παλαιότερες εκθέσεις του, δεν έχουν μέχρι σήμερα βρει ανταπόκριση από το υπουργείο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το newsit.gr, ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος κάνει γνωστό ότι έχει ήδη επισκεφθεί χώρο, στον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων, και έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις του ως προς την καταλληλότητά του.