Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΔΑΝΕΙΑ: «ΣΩΣΙΒΙΟ» 5,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 46 ΔΗΜΟΥΣ


Σχεδόν δύο στους τρεις δήμους της λίστας του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση της αναστολής για το μήνα Οκτώβριο, της παρακράτησης των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, πρόκειται για 46 από τους 71 δήμους (ποσοστό 64,7%) των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Ανάμεσα τους βρίσκονται οι περισσότεροι που έχουν μεγάλες τοκοχρεωλυτικές δόσεις προς το Ταμείο, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος της διευκόλυνσης του Ταμείου Παρακαταθηκών να ανέρχεται σε 5,8 εκατ. ευρώ από τα περίπου 7 εκατ. που είχαν υπολογιστεί αν έκαναν χρήση της ρύθμισης και οι 71.

Οι 20 μεγαλύτεροι

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της aftodioikisi.gr με βάση και τους 95 δήμους που επρόκειτο να κηρύξουν στάση πληρωμών τον Οκτώβριο εφόσον δεν υπήρχαν παρεμβάσεις κεντρικά (αναστολή πληρωμών τοκοχρεωλυσίων, προκαταβολές ΚΑΠ, 35 εκατ. από τα ΠΟΕ ως δόση Οκτωβρίου κλπ) οι 20 μεγαλύτεροι δήμοι από τους 46 που έχουν κάνει χρήση είναι οι δήμοι:


-Αγίων Αναργύρων - Καματερού

-Αιγάλεω

-Αλίμου

-Ασπροπύργου

-Αχαρνών

-Βιάννου

-Δάφνης - Υμηττού

-Ελευσίνας

-Καρδίτσας

-Κασσάνδρας

-Κηφισιάς

-Κέρκυρας

-Κεφαλονιάς

-Μαραθώνα

-Μεταμόρφωσης

-Παιανίας

-Περάματος

-Ρόδου

-Σαλαμίνας

-Φυλής

Αποσπασματικό το μέτρο

Πάντως το συγκεκριμένο μέτρο που, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, δεν αποκλείεται να ισχύσει και το Νοέμβριο, καθώς καθυστερεί αφενός η συνολική ρύθμιση για τα δάνεια των δήμων και αφετέρου η δόση των 31,5 δισ. για τη χώρα που θα έδινε «ανάσα» και στους δήμους, χαρακτηρίζεται από τους επαίοντες ως «αποσπασματικό, πυροσβεστικό, που δεν λύνει το πρόβλημα».

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έκαναν χρήση δήμοι που είχαν προβλήματα με τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου όπως οι Τρικκαίων, ο Καισαριανής, ο Αίγινας αλλά και οι Νίκαιας - Ρέντη, Έδεσσας, Κομοτηνής και Ηγουμενιτσας.

Εντός του 2013 η μηδενική δόση Οκτωβρίου

Να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, στην τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τo επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα στους 46 δήμους που δεν πλήρωσαν την τοκοχρεωλυτική δόση για το μήνα Οκτώβριο, να αποπληρώσουν το ποσό εντός του 2013.