Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τόνοι σκουπιδιών στην Κερκίνη από ερασιτέχνες ψαράδες

 
Μηδαμινό το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης
«Πονοκέφαλο» στις τοπικές αρχές και αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής προκαλεί η ραγδαία αύξηση της ερασιτεχνικής αλιείας από Βούλγαρους ψαράδες στη λίμνη Κερκίνη, εξαιτίας της μείωσης των ψαριών, αλλά και του «λόφου» των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους.

Πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και απορρίμματα κινδυνεύουν να μετατρέψουν το μοναδικό αυτό υδροβιότοπο σε σκουπιδότοπο, ελλοχεύοντας κινδύνους για μόλυνση των υδάτων, ενώ άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στην αναπαραγωγή αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των ψαριών της λίμνης.
Την περασμένη Κυριακή, ο δήμος Ηράκλειας, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης και τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, σε μια προσπάθεια να απλώσουν «δίχτυ προστασίας» στην ενταγμένη στη Συνθήκη Ραμσάρ περιοχή, συγκέντρωσαν εκατοντάδες σακούλες σκουπιδιών, σε μία εθελοντική προσπάθεια παράκτιου καθαρισμού της λίμνης.

«Το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, ο οποίος, όπως είπε, γίνεται επίσης αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών κατοίκων της περιοχής ότι οι Βούλγαροι έρχονται οικογενειακώς, «όχι μόνο για να ψαρέψουν αλλά και για να "ξεγυμνώσουν" εκατοντάδες ελαιόδεντρα από τα γύρω κτήματα». Όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες της περιοχής, «δεν εξασφαλίζουν μόνο το καθημερινό τους γεύμα αλλά πολλοί εξ αυτών διαθέτουν τα ψάρια και στο εμπόριο, είτε στις λαϊκές αγορές των Σερρών είτε στη Βουλγαρία».

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στα μέσα Νοέμβρη, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για τη διαχείριση της αλιείας στη λίμνη Κερκίνη, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και η φύλαξη της λίμνης, να καθοριστούν τρία με τέσσερα σημεία, στα οποία θα επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία και μία φορά το χρόνο- και συγκεκριμένα το διάστημα που κατεβαίνει η στάθμη των υδάτων -να γίνεται γενικός καθαρισμός της λίμνης. Επισημάνθηκε, δε, ότι η πλωτή αλιεία απαγορεύεται, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

«Οι Ευρωπαίοι Βούλγαροι γείτονές μας χρησιμοποιούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπολογίζουν τους κανόνες βιωσιμότητας της λίμνης Κερκίνης, που μπορεί να προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, αλλά παραμένει απροστάτευτη από την πείνα και την απληστία των ανθρώπων» τονίζει ο κ.Κοτσιακιαχίδης.