Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΟΚΤΩ ΙΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ”


προλογίζει, επίσης, το βιβλίο του Γ. Κατσιμπάρδη

Την ευαρέσκειά της να προλογίσει, μαζί με το μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, το νέο βιβλίο του Γ. Κατσιμπάρδη, εξέφρασε η κυρία Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, ο εκδότης του “Οργανισμού Λιβάνη” ετοίμασε το οπισθόφυλλο του βιβλίου στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Ο αναγνώστης αυτού του – γραμμένου με γλαφυρό και ευανάγνωστο τρόπο – βιβλίου, θα αισθανθεί την ανάγκη να δώσει το χέρι στο συγγραφέα για να τον «ξεναγήσει» στα οκτώ από τα αναρίθμητα ιερά των Ελλήνων, που έχει επιλέξει ως τα σημαντικότερα προκειμένου να δείξει αυτό που επιδιώκει: το πώς δηλαδή και από ποιους αυτά ιδρύθηκαν, τι διαχρονικής αξίας μηνύματα έστειλαν και γενικότερα ποια είναι η προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό και στην παγκόσμια διανόηση. Να του γνωρίσει, επίσης, τους πυρήνες των θεϊκών δυνάμεων που κατά καιρούς λάτρευαν οι Έλληνες, αρχίζοντας από τις πρώτες γυναικείες θεότητες των μητριαρχικών χρόνων, και να τον «εξοικειώσει» με τους «ιερούς γάμους» που εκείνες είχαν τελέσει με το Δία και άλλους πατριαρχικούς θεούς του αρχαιοελληνικού κόσμου. Παράλληλα, να τον «οδηγήσει» στους «φάρους» της Ορθοδοξίας: στη Μονή της Πάτμου, στην Αγία-Σοφία της Κωνσταντινούπολης και στην Παναγία της Τήνου, ώστε να τον καταστήσει κοινωνό των διαχρονικής αξίας μηνυμάτων που αυτά εκπέμπουν.
Οι αναγνώστες, όμως, που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο, εμπλουτισμένο με σπάνιες εικόνες, θα αισθανθούν ιδιαίτερη ικανοποίηση, μαζί και υπερηφάνεια, καθώς θα διαπιστώσουν ότι σε θέματα θρησκευτικής ιδεολογίας και πρακτικής, οι Έλληνες ποτέ δεν έπαιξαν άσχημα «παιχνίδια»· ποτέ, δηλαδή, δεν άσκησαν βία ενάντια σε όσους εντάσσονταν σε μια νέα θρησκεία ή δοξασία για να τους αποτρέψουν, κάτι που συνηθίζουν οι ανά τον κόσμο φονταμενταλιστές, έχοντας προφανώς ως «υπόδειγμα» τους Ρωμαίους αυτοκράτορες των δύο πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, οι οποίοι οργάνωναν διωγμούς προκειμένου να ανακόπτουν την νέα (τότε) θρησκεία, τη χριστιανική· τη θρησκεία που τελικά – «ω του θαύματος» – καθιέρωσε ένας πρώην δικός τους άνθρωπος, ο Μέγας Κωνσταντίνος».