Στο ΣτΕ κατά των δύο εναπομείναντων διαγωνισμών για τα εργοστάσια σκουπιδιών της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή, αναμένεται να προσφύγει σήμερα ο Δήμος Φυλής. Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης,ζητώντας την ακύρωση των διαγωνισμών που διενεργούνται στις 26 του μήνα (εργοστάσιο Άνω Λιοσίων) και στις 5 Φεβρουαρίου (εργοστάσιο Φυλής).
«Δεν υπάρχει κανένα νομικό υπόβαθρο για να γίνουν τα δύο εργοστάσια είτε από πλευράς λειτουργίας του ΕΣΠΑ είτε από πλευράς περιφερειακού σχεδιασμού. Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν υπάρχει μελέτη και υλοποίηση σειράς έργων στην περιοχή του νέου Δήμου Φυλής ώστε να αμβλυνθούν ή και να εξαφανιστούν οι συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους από την λειτουργία ΧΥΤΑ. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη λειτουργίας του», τονίζει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Φυλής.
Να σημειωθεί πως τις ημέρες της διεξαγωγής των διαγωνισμών κάτοικοι, δημοτικό συμβούλιο και δημοτική Αρχή θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.
Τα επιχειρήματα της προσφυγής
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσφυγή του Δήμου Φυλής θα στηρίζεται στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου κατά της δημιουργίας των εργοστασίων, αλλά και στην επιστολή – υπόμνημα Μπουραΐμη στην Περιφέρεια Αττικής το Νοέμβριο 2011.
Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γίνεται λόγος για «κοινωνικό ρατσιμό» και «περιβαλλοντικό Απαρτχάιντ» που υφίσταται ο δήμος εδώ και 40 χρόνια λόγω της χωματερής, καταστάσεις που θα συνεχιστούν με τη δημιουργία των εργοστασίων. Επίσης, ζητεί την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας τού αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης / κομποστοποίησης. Μέχρι να συμβεί αυτό ζητεί να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπων του στα όργανα που είναι αρμόδια, κατά νόμο, να τα ελέγχουν.
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο, όπως και σήμερα με τη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Φυλής, ζητεί να είναι μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, ενταγμένη σε ένα περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό, που θα είναι μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού, όπου με απλότητα και σαφήνεια θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο χωριστός τρόπος επεξεργασίας των κάθε είδους και τύπου αποβλήτων.
Καταδικάζουν την περιοχή για 25 χρόνια
Στο υπόμνημα του δημάρχου Φυλής προς την Περιφέρεια Αττικής, αναφέρεται ότι «έχει ανατραπεί ο περιφερειακός σχεδιασμός που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, καταδικάζοντας το Δήμο Φυλής να παραμείνει εσαεί αποδέκτης των απορριμμάτων. Το απαράδεκτο, όμως», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «είναι ότι η καταδίκη της περιοχής δεν αφορά μόνο στα επόμενα τρία χρόνια, όπου θα υπάρξει κορεσμός αλλά τα επόμενα 25».
Επίσης, διατυπώνονταν δώδεκα ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό για τα εργοστάσια, μεταξύ άλλων:
- Ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης.
- Δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ποια θα είναι η σχέση μεταξύ ιδιωτών και φορέα διαχείρισης.
- Δεν έχει ληφθεί υπόψιν το κόστος για τη διαχείριση των υπολειμμάτων, το κόστος γα τα συνοδευτικά έργα, το κόστος για τις αποκαταστάσεις και το κόστος για τα αντισταθμιστικά έργα περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
- Δεν αναφέρονται στην προκήρυξη οι όροι και οι περιορισμοί που απορρέουν από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, με αποτέλεσμα εάν προκριθούν νέες εγκαταστάσεις να απαιτηθεί επιπλέον χρόνος, ενώ δεν έχει ληφθεί υπόψιν ότι πρέπει να εκπονηθούν και Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
- Διατυπώνεται το ερώτημα εάν έχει ληφθεί υπ όψιν, ότι σε τρία χρόνια ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεσθεί και θα κλείσει.