Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Λουκας Αποστολίδης παρεμβαίνει και στέλνει επιστολή στον Αρβανιτόπουλο για το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λιβαδειάς


Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας έστειλε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λουκάς Αποστολίδης για την ανάγκη παραμονής του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά:

Η Στερεά Ελλάδα είναι μία περιοχή με σημαντικά γεωγραφικά-στρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς και φυσικούς πόρους, για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον πρωτογενή τομέα στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Αγωνιστήκαμε, όχι με πνεύμα τοπικιστικό, αλλά αναπτυξιακό για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Αν. Στερεάς Ελλάδας, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας μας με έναν από τους πιο σύγχρονους κάμπους.
Πιστέψαμε ότι η περιφέρειά μας έχει δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση. Πετύχαμε το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα βρισκόμαστε στο παραπέντε πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις για την τύχη του Πανεπιστημίου.
Η γη της Βοιωτίας είναι πλούσια σε πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο Ησίοδος με τα «έργα και ημέραι» θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό.
Ο Πλούταρχος θα μας θυμίζει την ιστορία και τους ηγέτες που συνέβαλαν στη δημιουργία του θαυμαστού ελληνικού πολιτισμού.
Οι δικές σας αποφάσεις θα κριθούν από τους πολίτες και την ιστορία.
Η συρρίκνωση των εκπαιδευτικών δομών και η στέρηση της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην περιφέρεια είναι κακός οιωνός για το μέλλον του τόπου μας.
Η μνημονιακή διακυβέρνηση δεν επιτρέπεται να καθορίζει τη δομή και λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Όταν τα πάντα κρίνονται με το οικονομικό στοιχείο και η παιδεία έρχεται σε δεύτερη μοίρα τότε πραγματικά ένας λαός δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Όταν π.χ το πανεπιστημιακό τμήμα της Λειβαδιάς σχεδιάζεται να κλείσει διότι επιβαρύνει 80 χιλ. το Υπουργείο, τότε πραγματικά ταιριάζει η λαϊκή ρήση: «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε».
Μπορεί η τοπική κοινωνία να δοκιμάζεται από την πρωτοφανή κρίση και τις αδιέξοδες πολιτικές των μνημονιακών ρυθμίσεων, ο πνευματικός και επιστημονικός κόσμος όμως δεν δικαιολογείται να μένει απαθής, αμέτοχος για τις εξελίξεις στον τόπο του.
Έστω και την ύστατη στιγμή η περιφέρειά μας, η Βοιωτία με τον πανάρχαιο πολιτισμό και τον ιερό χώρο των Δελφών, δεν πρέπει να επιτρέψει τη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου της Αν. Στερεάς Ελλάδας.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι ήδη έχετε πάρει τις αποφάσεις. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξετε εύκολα γνώμη με την επιστολή μου. Να γνωρίζετε όμως ότι συρρικνώνοντας το Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας διαπράττεται σφάλμα ολέθριο και αδικείται η περιφέρεια. Σφάλλετε επίσης διπλά όταν το κριτήριό σας είναι το οικονομικό στοιχείο, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση.
Βέβαια φαίνεται ότι για τα προσχήματα κατάργησης ή όχι ενός τμήματος μπαίνουν και ορισμένα ποιοτικά στοιχεία τα οποία δυστυχώς δεν είναι καθόλου αντικειμενικά. Προσωπικά, ανέμενα την ενίσχυση του Πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας και τα νέα τμήματά του να δεθούν άρρηκτα με τις παραγωγικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της περιφέρειας.
Φαίνεται όμως ότι οι επιλογές πτωχοποίησης του πληθυσμού μας ακολουθείται και από την επιστημονική και πνευματική πτωχοποίηση της περιφέρειας.
Ελπίζω κύριε Υπουργέ έστω και την ύστατη στιγμή να σας φωτίσει η συνείδηση σας και να πράξετε τα δέοντα.

Λουκάς Αποστολίδης