Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

«Έτος αποκάλυψης το 2013» δείχνει έρευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ..



195.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν, 6 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν ώρες εργασίας και μισθούς, μια στις δυο καθυστερεί να πληρώσει τους εργαζομένους της..

Ν. Στρατέλος: «Έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο όλοι και δεν θα την γλιτώσει κανένας! Συνεχίζουμε να το παλεύουμε, δεν ξέρουμε για πόσο, όλοι δοκιμάζουμε τις αντοχές μας και θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις »

Έτος αποκάλυψης θα είναι το 2013 για την οικονομία και τις επιχειρήσεις καθώς 170.000 μικρομεσαίες είναι έτοιμες να κλείσουν, 195.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, 6 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν ώρες εργασίας και μισθούς, ενώ μια στις δυο καθυστερεί να πληρώσει τους εργαζομένους της.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα της Marc AE, που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ και αφορά στην αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις….

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, που παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Μarc AE Θ. Γεράκης, ο αριθμός των λουκέτων και της απώλειας θέσεων εργασίας επιβραδύνονται αλλά αυξάνεται η ταχύτητα των αποεπενδύσεων και τις μερικής απασχόλησης.

Οι μικρομεσαίοι είναι απαισιόδοξοι καθώς το 33% «βλέπει» ανάκαμψη της αγοράς μετά το 2020 ενώ η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο με το 54,7% να δηλώνουν πως τα χρήματά τους είναι ασφαλή στο εξωτερικό ή αλλού και όχι στις τράπεζες.

Η έρευνα της Μarc AE εκτιμά ότι τα καθαρά «λουκέτα» των επιχειρήσεων το 2013 θα είναι 55.000 ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους η απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας θα πλησιάσουν τις 69.000…

Ο ρυθμός της μείωσης των θέσεων εργασίας είναι 1 πρόσληψη προς 4 απολύσεις όταν στην έρευνα του περασμένου Ιουλίου ήταν 1 προς 7.

Η μερική απασχόληση και η καθυστέρηση της καταβολής μισθών γενικεύονται, καθώς 6 στις 10 μικρομεσαίες μείωσαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τις ώρες εργασίας και τους μισθούς, ενώ το 47,7% μείωσε ώρες ή μέρες εργασίας όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 και το 2011 ήταν 30%...

Οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 33,8% καθυστερούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, πάνω από 30% χρωστούν ενοίκια, δόσεις δανείων και λογαριασμούς ΔΕΚΟ ενώ το ποσοστό στον ΟΑΕΕ είναι 43%, ενώ αυξήθηκαν επίσης κατά 25% οι επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία…

«Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται όλα αυτά που λέμε και φωνάζουμε, γιατί δυστυχώς, με αυτή την κατάσταση έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο όλοι και δεν θα την γλιτώσει και κανένας» τονίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος, περιγράφοντας δυσοίωνα την κατάσταση…

«Οι 170.000 επιχειρήσεις, που θα κλείσουν είναι πραγματικότητα κι ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό , καθώς υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να το παλεύουν, κανείς δεν γνωρίζει για πόσο , καθώς όλοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους, αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο, θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις και να ετοιμάζονται όλοι αυτοί που μας έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση, να αντιμετωπίσουν και αυτοί την νέα πραγματικότητα, οι οποίοι θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν με αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζει, αναφερόμενος στα απλήρωτα ταμεία και τις δόσεις σε τράπεζες, εφορία και ΔΕΗ, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων…

«Πρόκειται για μια αλυσίδα, που τελικά θα σπάει και θα πάρει μπάλα όλους μας» δηλώνει, περιγράφοντας την κατάσταση στην Θήβα, όπου υπάρχουν ήδη 40 ξενοίκιαστα καταστήματα μόνο στους δυο κεντρικού δρόμους της πόλης…

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» τονίζει ο εκπρόσωπος των εμπόρων, χαρακτηρίζοντας «τρελά» τα προγράμματα για νέους επαγγελματίες, την ώρα που υπάρχουν γνωστές επιχειρήσεις στην περιοχή με απλήρωτο προσωπικό και άλλες που κατέβασαν ρολά..

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ πάντως, κάλεσε την Κυβέρνηση το 2014 να δώσει αύξηση 1% στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, ώστε να δοθεί ανάλογο σήμα και στην ιδιωτική οικονομία, προτείνοντας και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Μarc, θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, επεσήμανε ότι ακόμη και αν έβρισκαν θέση εργασίας όλοι οι άνεργοι, οι μισθοί θα ήταν της τάξης των 580 ευρώ, με κυρίαρχη την μαύρη εργασία!