Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Κάρτα υγείας και φάρμακα στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας από την «Αποστολή» και τον ΙΣΑ


Κάρτα υγείας και φάρμακα στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας από την «Αποστολή» και τον ΙΣΑ



Στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας βρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και ο διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωνσταντίνος Δήμτσας.
Ανακοίνωσαν τους άξονες συνεργασίας στην πραγματοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων γυναικών.

Η ιατρική παρακολούθηση θα έχει τους εξής πυλώνες υλοποίησης:

σύσταση της Κάρτας Υγείας Κρατουμένου για την καταγραφή του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης, των εργαστηριακών και της φαρμακευτικής αγωγής

την ανίχνευση- screening νοσημάτων

την εμβολιαστική εκστρατεία πρόληψης σε κρατούμενους και εργαζόμενους για την προφύλαξη από νοσήματα που έχουν υψηλό επιπολασμό σε χώρους υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Από τη διευθύντρια των φυλακών έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα και τις οποίες βιώνουν οι κρατούμενες, καθώς και τις ελλείψεις σε αγαθά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά την επίσκεψή τους, οι κ.κ. Πατούλης και Δήμτσας παρέδωσαν μεγάλη ποσότητα με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατουμένων, ενώ παράλληλα άνοιξαν το δρόμο για μια δυναμική συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Σωφρονιστικό Κατάστημα της Θήβας, που θα αποσκοπεί στην υιοθέτηση αρρώστων και στην πρόληψη υγιών μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος σημειώσε, μεταξύ άλλων: «Βεβαίως η αποστολή της Εκκλησίας είναι πνευματική αλλά επειδή βλέπει τον άνθρωπο συνολικά συμβάλλει πάντα στις ανάγκες όπου είναι δυνατό.»

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ.Καραγκούνης, εξήρε το έργο της Αποστολής και συμπλήρωσε: «Τώρα με τη δυναμική του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θα προσφέρουμε τις από κοινού υπηρεσίες μας καλυτερεύοντας τις συνθήκες των κρατούμενων στον πολύτιμο τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η «Αποστολή» ενεργοποιείται σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ενισχύοντας τις ανάγκες κρατουμένων σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας, τώρα και σε φαρμακευτικό-υγειονομικό υλικό.

«Η 'Αποστολή' θα συμπληρώνει τις ελλείψεις αυτών των ανθρώπων και θα φροντίζει για τις ανάγκες τους, είναι στα βασικά της προγράμματα και στις άμεσες προτεραιότητες» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ.Πατούλης, δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους κρατουμένους και να υιοθετήσουμε τα υγειονομικά τους προβλήματα και τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Ξεκινήσαμε από τον Κορυδαλλό και προχωρούμε στα άλλα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τόσο στην παροχή υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, όσο και στα προγράμματα προαγωγής της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων των φυλακών.»

Πηγή:in.gr