Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σχέδιο "Αθηνά" προ των πυλών

http://www.zougla.gr/


Με αρκετές αλλαγές, όπως είναι η θέσπιση της μεταβατικότητας σε δέκα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο περιορισμός του αριθμού των φοιτητών που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν, κατατίθεται την Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν τελικά στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ), δηλαδή συνολικά δύο λιγότερα από την αρχική πρόταση. Το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα», όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

- οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής θα έχουν τρία τμήματα: 1) Γεωπονίας, 2)Τεχνολογίας Τροφίμων, 3) Διατροφής και Διαιτολογίας

- στα Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Κρήτης και του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις Ενεργειακού Μηχανολογικού Μηχανικού και Κατασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού

- στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται επιπλέον η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας

- δημιουργείται η κατεύθυνση Γεωπληροφορικής σε δύο τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στα ΤΕΙ Αθήνας και Κ. Μακεδονίας

- τα Τμήματα Αυτοματισμού παραμένουν σε καθεστώς μεταβατικότητας, μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο «Αθηνά», το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί εν τέλει με το ΤΕΙ Σερρών, στο οποίο θα ενταχθούν τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

(Πίνακας: εφ.Τα Νέα)

Στο πόδι οι φοιτητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου «Αθηνά» θα πραγματοποιήσει στις 12.00 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ζητώντας να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η αυτονομία των ξενόγλωσσων τμημάτων.

Ο σύλλογος έχει καλέσει τα μέλη, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της σχολής να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Την Τετάρτη, ημέρα που παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή το σχέδιο «Αθηνά», σπουδαστές προγραμματίζουν συλλαλητήριο.