Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Προσεγγίσεις Ρουμελιώτικων βιβλίων (πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Παπαευσταθίου)


Κληρικοί που ξεχώρισαν στη Βοιωτική Εκκλησία

Γράφει ο Θεόκτιστος Λαϊνάς της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

«Για να πετύχης κάτι υψηλόν εις την ζωήν σου, εκτός του ζήλου ενδιαφέροντος, προσπαθείας, απαιτείται θυσία, κόπος και όταν ακόμη ευρίσκεσαι σε ανάγκη» (Ο π. Βασίλειος στο συγγραφέα π. Μελέτιο, σ.56).

Ο π. Μελέτιος Θανάσου***, Καθηγητής στα Τεχνικά Σχολεία και το 2ο Λύκειο Θηβών και εφημέριος στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Θηβών, ασχολείται από χρόνια και με τη συγγραφή. Τα ενδιαφέροντα του ποιμαντικά, παιδευτικά και ιστορικά.

Το πρώτο βιβλίο του είδε το φως της δημοσιότητας το έτος 1979 με τίτλο: «Οι Άγιοι της Βοιωτικής Εκκλησίας». Ως τα σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας κάπου 45 μελέτες του! Η τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Οκτώβριο με τίτλο «Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Παπαευσταθίου: 50 χρόνια ιερατικός προϊστάμενος της «Μεγάλης» παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών. (Εκδόσεις Μαμάκος).......
Την έκδοση χαιρετίζει θερμά ο Μητροπολίτης Λεβαδείας και Θηβών κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει: «…Μια ξεχωριστή φυσιογνωμία υπήρξε ο μακαριστός ιερεύς και σεβάσμιος συλλειτουργός π. Βασίλειος Παπαευσταθίου, ο οποίος στα 61 χρόνια Ιερωσύνης του, υπηρέτησε ευόρκως από το 1951 αφ’ ενός μεν, την ενορία του Αγίου Δημητρίου – Μεγάλης Παναγίας Θηβών που διακρίθηκε ως άξιος λειτουργός, ακάματος εργάτης, ακαταπόνητος αναστηλωτής του περίφημου ομώνυμου Ναού και των λοιπών Ναϋδρίων της ενορίας αυτής και αφ’ ετέρου την Ιερά Μητρόπολη μας ως Αρχιερατικός Επίτροπος Επαρχίας Θηβών… σελ. 5 

«Ακολουθεί ο πρόλογος του συγγραφέα στον οποίο αναφέρονται οι πρώτες προσπάθειες για να τιμηθεί ο π. Βασίλειος «εν ζωή» Χαρακτηριστική είναι η σημείωση του π. Μελέτιου» ..Το βιβλίο τούτο άρχισε να γράφεται το έτος 1999. Τελείωσε το έτος 2006, αλλά για διάφορους λόγους δεν τυπώθηκε. Τώρα με το γεγονός της κοιμήσεως του π.Βασιλείου Παπαευσταθίου εκδίδεται αυτή η μικρή εργασία εις μνημόσυνο και αιωνία η μνήμη του… Πιστεύω δε, πως η μελέτη του βιβλίου μου τούτου με την ζωή, με την δράση και προπάντων με την πίστη του π.Βασιλείου πολύ θα ωφελήσει πνευματικά τους νέους κληρικούς μας» (σ.6-9).

Το υλικό είναι δομημένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος (σ.11-20) αναφέρεται στα βιογραφικά του π.Βασιλείου, Θα έλεγα πως ο σ. προσπάθησε να μας δώσει σημαντικά γεγονότα της οικογενειακής του ρίζας και τον περίγυρο που ανδρώθηκε ο π.Βασίλειος. Ο άνθρωπος διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το περιβάλλον. Ένα αδρό συναξάρι της ζωής και του έργου του π.Βασιλείου θα χαρακτήριζα το πρώτο μέρος του βιβλίου. Το ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που στολίζει το βιβλίο ομιλεί με χίλιες λέξεις στην ψυχή του πιστού αναγνώστη. Το δεύτερο μέρος (σ.21-38) αναφέρεται στην Ιερατική κλήση του π.Βασιλείου.

Ο σ. σκιαγραφεί το πρότυπο του Ιερέα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραθέματα από τον π.Ιωάννη, τον Κρονστάνδη (1829-1908). Το τρίτο μέρος (σ.39-10) αναφέρεται στο έργο του π.Βασιλείου. Ένα έργο σημαντικό και καινοτόμο για μια επαρχιακή Εκκλησία. Το «Πνευματικό Κέντρο» υπήρξε μια μεγάλη προσφορά για την πνευματική αναγέννηση της Ενορίας της Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών (σ.44-48). Ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι του τρίτου μέρους είναι οι αναμνήσεις του π.Βασιλείου, όπως μας τις διέσωσε ο σ.(σ.53-56). Σημαντική υπήρξε η συμβολή του π.Βασιλείου στην ανακαίνιση των Παρεκκλησίων της ενορίας του (σ.57-81) πάνω από δέκα καθώς και την κατασκευή του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων στο χωριό του, Άγιος Γεώργιος Βοιωτίας.

Ο σ. στη συνέχεια δημοσιεύει δύο κείμενα που συνδέονται με την Κοίμηση του π.Βασιλείου α/Συλλυπητήριος επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη ΒΕΡΑΤΙΟΥ – ΑΥΛΩΝΩΣ κ. Ιγνατίου (σ.91-98) πρόκειται για ένα κείμενο σημαντικό για τον π.Βασίλειο.

β/Επικήδειος λόγος στον Μακαριστό π. Βασίλειο Παπαευσταθίου, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – «Μεγάλης Παναγίας» Θηβών από τον διάδοχο του και Αρχιερατικό Επίτροπο Θηβών π.Γεώργιο Τουλουμάκο (Θήβα 29/7/2012, σ.99-105). Καθώς και ο πίνακας των περιεχομένων του βιβλίου (σ.111). Η μελέτη αυτή του π. Μελετίου μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω μια ξεχωριστή ιερατική μορφή της Θηβαϊκής Εκκλησίας, τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο π.Βασίλειο Παπαευσταθίου, που ως ιερέας στον ιστορικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου στην πόλη των Θηβών πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες και στόλιζε την κοινωνία των Θηβαίων. Κληρικός άξιος της αποστολής του και υπόδειγμα υπεύθυνου Πολίτη. Ένας μικρός Ήλιος. Μορφή χαμογελαστή. Πνευματικός Πατήρ όλων των Θηβαίων. Άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς. Ο σ. με αγάπη και μεράκι ψυχής σκιαγράφησε τον π.Βασίλειο στο βιβλίο του που είδε το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2012.

Είναι ένα βιβλίο απλό και εξομολογητικό, προσπαθεί να μεταγγίσει στον αναγνώστη ζωηφόρα νάματα ζωής. Κάθε Θηβαίος ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του π.Μελέτιου αναπνέει έναν άλλο αέρα ζωής, οδοιπορεί μαζί του, έχοντας ως συνταξιδιώτη τον αείμνηστο π.Βασίλειο, το Μεγάλο Γέροντα, στη «Μεγάλη Παναγία» των Θηβών.