Η αφθονία προϊόντων που επικρατεί στις αναπτυγμένες χώρες έχει ως συνέπεια το φαινόμενο υπερκαταναλωτισμού. Αυτό σημαίνει, ότι ο κόσμος πηγαίνοντας στα σούπερ μάρκετ, αγοράζει περισσότερα προϊόντα σε σχέση με...
αυτά που πραγματικά χρειάζεται, με συνέπεια να πετυχαίνει υψηλή θερμιδική πρόσληψη και ταυτόχρονα χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Επίσης στον υπερκαταναλωτισμό οδηγούμαστε όταν επηρεαζόμαστε από όμορφες, ελκυστικές συσκευασίες, όσον αφορά το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος.Πως λοιπόν, θα καταφέρουμε να μην επηρεαζόμαστε από τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε και να ψωνίζουμε σωστά αυτά που πρέπει; Πως θα έχουμε σωστή στάση απέναντι στα ψώνια;.....
Step 1: Οργανώνουμε το μενού της εβδομάδας. Ιδανικότερα, προσπαθούμε μέσα σε μια βδομάδα να έχουμε μια μέρα όσπρια, δύο μέρες λαδερά, μια μέρα κοτόπουλο, μια μέρα κόκκινο κρέας, δύο μέρες ψάρι και μια μέρα ζυμαρικά. Επιπλέον, υπολογίζουμε και τα ενδιάμεσα γεύματα που θα καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα, όπως μπάρα δημητριακών, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, σοκολάτα υγείας ή cream crackers σίκαλης.
Step 2: Κάνουμε μια λίστα πριν φύγουμε από το σπίτι, η οποία θα αναφέρει τα τρόφιμα που χρειάζεται να αγοράσουμε. Η καταγραφή αυτή θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την αγορά προϊόντων από στιγμιαίο συναίσθημα που δε χρειαζόμαστε πραγματικά. Ως στόχο έχουμε η λίστα μας να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα υγιεινής διατροφής και υψηλής θρεπτικής αξίας. Επίσης αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε κάτι ιδιαίτερο που θα χρειαστούμε ειδική συνταγή, σημειώνουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε και ψωνίζουμε μόνο αυτά.
Step 3: Είναι πολύ σημαντικό επίσης, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ να μη πεινάμε. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όντας πεινασμένοι, αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα σε σχέση με αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Αν παρόλα αυτά φτάσουμε πεινασμένοι στο κατάστημα, μπορούμε να καταναλώσουμε μια μπάρα δημητριακών ή ένα φρούτο, έτσι ώστε να γλιτώσουμε από τον υπερκαταναλωτισμό.
Step 4: Κατά την παραμονή μας στο κατάστημα, εστιάζουμε να πηγαίνουμε κυρίως στους διαδρόμους με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φρέσκα ή νωπά τρόφιμα και να αποφεύγουμε τη μακροχρόνια παραμονή μας στους διαδρόμους με συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα, κατεψυγμένα προϊόντα και αλμυρά σνακ.
Step 5: Να θυμόμαστε πάντοτε, ότι πέρα από τη λίστα που θα κάνουμε εκ των προτέρων για τα προϊόντα που χρειαζόμαστε, ένα σπίτι πρέπει μόνιμα να είναι εξοπλισμένο με κάποια τρόφιμα έτσι ώστε να καλύπτουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για τις καθημερινές του λειτουργίες.
Shopping List
Α) Τι πρέπει να έχω πάντα στο ψυγείο μου.
Φρούτα
Λαχανικά
Γάλα/γιαούρτι/τυρί χαμηλά σε λιπαρά
Γαλοπούλα – αλλαντικά με ελαιόλαδο
Χυμό
Ελιές
Αυγά
Κοτόπουλο/ψάρι/μοσχάρι (κατάψυξη)
Καλαμπόκι/αρακά
Β) Τι πρέπει να έχω πάντα στα ντουλάπια:
▪ Ψωμί πολύσπορο
▪ Φρυγανιές ολικής αλέσεως ή σίκαλης
▪ Ανάλατους ξηρούς καρπούς
▪ Cream cracker σίκαλης
▪ Δημητριακά/μπάρες ολικής αλέσεως
▪ Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
▪ Καστανό ή αναποφλοίωτο Ρύζι
▪ Ρυζογκοφρέτες
▪ Όσπρια
▪ Πατάτες
▪ Μέλι/μαρμελάδα/ταχίνι
▪ Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές
▪ Τόνος σε λάδι ή νερό
▪ Μπισκότα χωρίς ζάχαρη
life2day.gr