Επιμένει η διοίκηση της ΔΕΗ στη σύσταση κοινοπραξίας με την εταιρεία Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, χωρίς τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, για τη δημιουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του...
φραντσάιζινγκ, που θα πουλάνε στα νοικοκυριά φωτοβολταϊκά συστήματα, ενεργειακά πιστοποιητικά ακινήτων, αλλά θα δέχονται και πληρωμές λογαριασμών ρεύματος, ενώ θα γίνονται και συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις καταγγελίες της Ενωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ) της ΔΕΗ, αλλά και το πρόσφατο μπλόκο συνδικαλιστών στη συζήτηση του θέματος κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης στις 30 Μαΐου, εντούτοις, σύμφωνα με στελέχη της ΕΔΟΠ, η διοίκηση επιμένει και θέλει να αποσπάσει την έγκριση τη Δευτέρα 17 του μηνός. Για τότε έχει προγραμματίσει, σύμφωνα με πηγές του «Εθνους της Κυριακής», συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβάνοντας και το επίμαχο θέμα μέσα στην ατζέντα......
Οι συνδικαλιστές της Ενωσης καταγγέλλουν τη διοίκηση πως «χωρίς διαγωνισμό επιδιώκουν ουσιαστικά να εκχωρήσουν την εμπορία της ΔΕΗ στον όμιλο Κοπελούζου, ανταγωνιστή της δημόσιας επιχείρησης και μάλιστα έχοντας μειοψηφικό ποσοστό στο κοινοπρακτικό σχήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», μέσα στην περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ αναζήτησε τους συνδικαλιστές προκειμένου να τους παρουσιάσει και να συζητήσει μαζί τους το θέμα και συγκεκριμένα τη μελέτη που ανέθεσε από κοινού με την Damco Energy στην εταιρεία συμβούλων KPMG, έναντι 50.000 ευρώ, για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν τη συνεργασία. Εντούτοις κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Το «Εθνος της Κυριακής» διαθέτει τη μελέτη της KPMG, αλλά και τη βασική εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που έκανε στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο, όπως υπενθυμίζεται, αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών και του προέδρου της ΕΔΟΠ Γιώργου Μπίτζα, στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Πενταετές πλάνο. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η KPMG και αφορά στο πενταετές πλάνο της κοινοπραξίας Damco Energy (51%) και της ΔΕΗ (49%), για τη σύσταση της κοινής εταιρείας με όνομα «ΔΕΗ Solar Solutions ΑΕ», προκύπτουν «δυνατά» και «αδύνατα» σημεία, καθώς και «ευκαιρίες» και «απειλές».
Πέραν του γεγονότος πως η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρεί σε μια συνεργασία χωρίς τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί της, από τα στοιχεία της μελέτης υπερτερούν τα αρνητικά. Στις «απειλές» απαριθμούνται:
Η αγορά φωτοβολταϊκών στη χώρα μας βρίσκεται σε ώριμο στάδιο.
Υφεση της ελληνικής οικονομίας.
Ασταθές θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, που επηρεάζει την αγορά.
Δραστηριοποίηση στον κλάδο πολλών, μικρών και ετερόκλητων επιχειρήσεων και έντονος ανταγωνισμός, με συνέπεια τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.Στα «αδύνατα» παρουσιάζονται:
Νέα εταιρεία με σχετικά μικρή εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Δυσκολία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων λόγω πολυμετοχικότητας.
Στις «ευκαιρίες» και στα «δυνατά σημεία» αναφέρονται η συνεργασία δύο ομίλων με εξέχουσα θέση σε θέματα ενέργειας και κατασκευών, η ανάπτυξη επώνυμου δικτύου καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, το σημαντικό περιθώριο κέρδους μεταξύ τιμών επιδότησης των φωτοβολταϊκών και χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Στις ευκαιρίες που περιγράφει η KPMG αφήνει να εννοηθεί και το κέρδος από τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Για την ακρίβεια, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει την τιμή επιδότησης των φωτοβολταϊκών με το σύστημα «συμψηφισμού παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας», η μελέτη, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΗ προσδοκούν στην κερδοφορία μέσα από την «αυξητική τάση στη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας».
2 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Στόχος 60 καταστήματα σε 3 χρόνια
Η νέα εταιρεία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 980.000 ευρώ θα τα βάλει η ΔΕΗ και το υπόλοιπο ποσό η εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου. Η διάρκειά της θα έχει 50 χρόνια και στα επτά χρόνια θα υπάρχει η δυνατότητα εφόσον συμφωνούν οι μέτοχοι να πουλήσουν τις μετοχές τους. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν με τη μέθοδο του φραντσάιζνγκ στο πρώτο έτος λειτουργίας της 30 καταστήματα και στο τρίτο αυτά να φτάσουν τα 60.
Κύρια δραστηριότητα είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεύτερο αντικείμενο θα είναι η παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων (ενεργειακές επιθεωρήσεις, έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για τα ακίνητα κ.λπ.) και παράλληλα μέσα από το δίκτυο των καταστημάτων θα προωθούνται οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής νέων συμβολαίων ή αλλαγής υφιστάμενων και εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος.