Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η κορύφωση των Αναργύρειων η εορτή των Αγίων Αναργύρων










Στον ομώνυμο λόφο των Οινοφύτων - Με μεγαλοπρέπεια και πλήθος πιστών η δοξολογία


Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 ο λόφος των Αγίων Αναργύρων στα Οινόφυτα κατακλίστηκε από τους πιστούς που ήλθαν να τιμήσουν τους εθελοντές γιατρούς τα αδέλφια Κοσμά και Δαμιανόοι οποίοι, που όπως όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι, δεν έπαιρναν χρήματα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και γι' αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι (δεν έπερναν αργύρια). Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου.


Η γιορτή των Αγίων Αναργύρων είναι η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται στα Οινόφυτα. Φέτος, μετά την δοξολογία, την περιφορά της εικόνας των Αγίων Αναργύρων και την αρτοκλασία, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων και της Πύλης, δοκιμάζοντας τα νόστιμα σουβλάκια και πίνοντας κρασί και αναψυκτικά που προσέφεραν χορηγοί της εκδήλωσης.


Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι φέτος δεν επιτρέποταν σε αυτοκίνητα να ανέβουν στον λόφο (η δημοτική αστυνομία είχε κλείσει με όχημα το δρόμο) διότι όπως μας πληροφόρησαν, ήταν εντολή της αστυνομίας και πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας – πυρκαγιάς. Σωστό το μέτρο, μόνο που έπρεπε να ισχύει γι' όλους, διότι είδα μερσεντές να έρχεται στο λόφο και να αποβιβάζονται από αυτήν μία κυρία και δύο κοριτσάκια (!) ενώ γριούλα με πατερίτσα αγκομαχούσε να ανέβει τον λόφο. Τουλάχιστον ας υπήρχε μέριμνα για τους υπερήλικους και αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες...


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γεώργιος Μουλκιώτηςσυνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Μπακομήτρο, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου με τους Αντιδημάρχους κ.κ. Αντώνη Κανέλο και Γεώργιο Κόκκαλη, και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας.


Οι εκδηλώσεις των Αναργύρειων συνεχίζονται μέχρι την Τρίτη 2 Ιούλιου.