Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τρεις χιλιάδες θάνατοι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις...


Οι θάνατοι στην Ελλάδα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπολογίζονται σε 3.000 κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας αυξητική τάση, με το επιπλέον κόστος να ξεπερνά το...
1,2 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Δ' παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν», Γ. Πετρίκκο. Δείκτης αξιολόγησης των διοικητών όλων των νοσοκομείων θα θεωρείται πλέον η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής των μικροβίων.

Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα κατά των αντιβιοτικών, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge για την εφαρμογή στην Ελλάδα πρωτοκόλλου δράσης, που έχει εφαρμοσθεί στο βρετανικό Πανεπιστήμιο, μηδενίζοντας τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το πρωτόκολλο θα εφαρμοσθεί πιλοτικά, επί εννέα μήνες, στο νοσοκομείο «Αττικόν» .

«Ο έλεγχος των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους χώρους Παροχής Υγείας αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη των Διοικήσεων», σημείωσε η κ. Μακρή.

Η χώρα μας, τόνισε η υφυπουργός Υγείας, εμφανίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, με τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων, αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στον νοσοκομειακό χώρο. Επιπλέον η μικροβιακή αντοχή στη χώρα μας δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου όπως στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, αλλά αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης και υπερκατανάλωσης των υπαρχόντων αντιβιοτικών, εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς, ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της αντοχής των μικροβίων...
enet.gr