Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η ΔΕΠΟΔΑΘ

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αποκαλύφθηκε ότι, αν δεν ετίθετο ερώτηση για το στάδιο που βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δεν θα μαθαίναμε ότι επρόκειτο να παρακαμφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη γνωμοδότηση του για την έγκριση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας. Ενημερώνουμε  λοιπόν τους συμπολίτες μας ότι με βάση τη μελέτη:
Η ΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να υποδέχεται το σύνολο των απορριμμάτων το οποίο εκτιμά σε 35.000 τόνους/έτος ως σύμμεικτα και να τα διαχειρίζεται ως τέτοια, παρόλο που θα έπρεπε με βάση την οδηγία 98/2008/ΕΚ να δίνει προτεραιότητα στα στάδια της πρόληψης και της διαλογής των απορριμμάτων χωρίς ανάμιξη (δηλ. όχι ως σύμμεικτα). Το ποσοστό των βιοαπαδομήσιμων-οργανικών επί του συνόλου των ΑΣΑ είναι 55%, ήτοι 19.250 τόνοι/έτος, αλλά ο σχεδιασμός της ΜΕΑ αναφέρει ότι θα επεξεργαστεί ποσότητα 3.114 τόνους/έτος μόλις (16,16% των βιοπαδομήσιμων) προδιαλεγμένα οργανικά. Αλλά ούτε ακόμη και γι’ αυτό το ποσοστό, δεν περιγράφει και δεν απεικονίζει τη διακριτή επεξεργασία τους, από τη ροή των σύμμεικτων. Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα περισσότερα απορρίμματα θα παραμένουν σύμμεικτα ώστε να δικαιολογήσουν την σκοπιμότητα και το κόστος λειτουργίας της ΜΕΑ, προβλέπουν ότι η πραγματική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), θα παραμείνει έως το 2040, μόλις στο 4,8% (!) (ενώ τα επίσημα στοιχεία για τον μέσο όρο της χώρας δίνουν ήδη σήμερα 15% στους μπλε κάδους). Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για να δικαιολογήσουν την ΜΕΑ, προβλέπουν να υποδέχεται 7.000 τόνους/έτος ιλύες από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων αν και αναγνωρίζεται ότι αυτές οι ποσότητες δεν υπάρχουν σήμερα (!). Το παραγόμενο από τη ΜΕΑ κόμποστ υποτίθεται διατίθεται «κατά ένα μέρος ως εδαφοβελτιωτικό και κατά ένα μέρος ως υλικό επικάλυψης ΧΥΤΑ». Στην πράξη θα οδηγείται και πάλι εντός του ΧΥΤΑ γιατί θα είναι επιμολυσμένο και εμπλουτισμένο με ακατάλληλα υλικά.  Τέλος, δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη η διαχείριση από την μονάδα αυτή των απορριμμάτων του Δήμου Λοκρών (την οποία έχει αποδεχθεί η διοίκηση της ΔΕΠΟΔΑΘ, αλλά όχι οι πολίτες της Θήβας), που θα αυξήσει τις ποσότητες σε σχέση με τους 35.000 τόνους ανά έτος.    
Συνοψίζοντας γίνεται φανερό ότι η ΜΕΑ που σχεδιάζουν προϋποθέτει ότι τα απορρίμματα θα συλλέγονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ως σύμμεικτα και γι’ αυτό υπερεκτιμώνται οι ποσότητες σύμμεικτων και ιλύος.  Τα εναλλακτικά σενάρια, που όπως επιβάλλει ο νόμος είναι υποχρεωτικό να εξεταστούν, σκοπίμως δεν περιλαμβάνουν την βέλτιστη λύση δηλαδή την ανάκτηση του μεγαλύτερου ποσοστού με ΔσΠ (διαλογή στην Πηγή). Αντίθετα επιλέγεται μια πολύ ακριβή λύση όχι μόνο στο στάδιο της κατασκευής, αλλά το κυριότερο στο στάδιο της λειτουργίας. Είναι επιπλέον μια λύση με πολύ μεγάλο υπόλειμμα που θα οδηγείται και πάλι στο ΧΥΤΑ, με παραγωγή βιοαερίου, από επιμολυσμένα απορρίμματα, μια λύση που εν τέλει επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη και δεν αντιμετωπίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.    
Το μόνο που μένει ως επιχείρημα είναι ένας νέος κύκλος εργασιών για αυτούς που εδώ και χρόνια σχεδιάζουν την μετατροπή της Θήβας σε κέντρο απορριμμάτων. Τους ίδιους που το 2009 επιχείρησαν να μας πείσουν για την μονάδα καύσης απορριμμάτων της Αττικής του Μπόμπολα, τους ίδιους που στα τέλη του 2011, παρουσίασαν ως βέλτιστο σενάριο μια ΜΕΑ που θα υποδέχονταν όλα τα απορρίμματα  της περιφέρειας Στερεάς στη Θήβα.  Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν για την προσωπική και πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε  με ένα κείμενο-λίβελο  που ανέγνωσε στο δημοτικό συμβούλιο  ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑΘ, ενάντια στον δημοτικό σύμβουλο Θαν. Σκούμα. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πρωτοφανή για υπηρεσιακό παράγοντα προσωπική επίθεση σε αιρετό γιατί συνεχίζει να ασκεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν. Μας προξενεί δε τεράστια κατάπληξη η συγκέντρωση όλου του προσωπικού της ΔΕΠΟΔΑΘ (για επίδειξη δύναμης ;) όταν δεν κλήθηκαν καν οι φορείς της πόλης για ενημέρωση. Η μη διερεύνηση της αναλυτικής πρότασης για ΔσΠ που είχε υποβληθεί από το Θανάση Σκούμα, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ως σενάριο βέλτιστης λύσης αλλά παραποιήθηκε και λοιδορήθηκε από τον γ. διευθυντή!!! που έχει αναλάβει ρόλο υπερδημάρχου.
Η εξέλιξη αυτή, παρότι είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς που κυοφορούνται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί επικίνδυνη τροπή. Επιχειρείται η στοχοποίηση όποιου ασκεί την αυτονόητη υποχρέωση για ενημέρωση και υποβολή εναλλακτικής πρότασης για το συμφέρον των πολιτών. Διεκδικείται έτσι απροκάλυπτα  η έλλειψη διαφάνειας και η αυτονόμηση της λειτουργίας της ΔΕΠΟΔΑΘ από τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου. Ως δημοτική παράταξη θεωρούμε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία και οποιαδήποτε επιλογή που γίνεται ερήμην της, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Απέναντι στην κυρίαρχη επιλογή για διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας με μονάδα σύμμεικτων απορριμμάτων, ενάντια σε κάθε λογική ορθολογικής διαχείρισης, εμείς προτείνουμε την εναλλακτική βέλτιστη λύση, δηλαδή τη δημόσια διαχείριση με ανάκτηση του μεγαλύτερου ποσοστού με ΔσΠ (διαλογή στην Πηγή) που εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, μεγαλύτερη περιβαλλοντική ασφάλεια, κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή.

Θήβα 29 Μαρτίου 2014