Τι συμβαίνει με το πέπλο σκόνης πάνω από τα κεφάλια μας;Η αερομεταφερόμενη σκόνη από τη Σαχάρα είναι δυνατόν να επιδεινώσει τις αλλεργίες, αλλά και να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα και νόσο που μοιάζει με το Αλτσχάιμερ.
«Οι μεταβολές στο κλίμα της Γης, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν επιτείνει ορισμένα γεωλογικά φαινόμενα, όπως τη ροή της σκόνης από τις ερήμους στην ατμόσφαιρα και μετά τη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις με τους ανέμους», λένε οι αλλεργιολόγοι κ.κ. Κ. Κόντου – Φίλη και Μ. Γωνιανάκης, συγγραφείς του βιβλίου «Αεροβιολογία Ελλάδας – Κύπρου και κλινικές προεκτάσεις», σύμφωνα με το http://www.iatrikostypos.com/
Με τα σωματίδια της σκόνης αναμειγνύονται:
Στοιχεία που υπάρχουν στον φλοιό της Γης, όπως αργίλιο, φωσφόρος, πυρίτιο, σίδηρος, ασβέστιο.
Μέταλλα (νικέλιο ή ψευδάργυρος) και άλλες ουσίες από ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλαδή, τη βιομηχανία, εκπομπές αυτοκινήτων, άλλα προϊόντα καύσης, γεωργικά φάρμακα, κ.ά.
Μπορεί να περιέχονται και τοξικά μέταλλα ή ουσίες, όπως μόλυβδος και υδράργυρος, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και διοξίνες.
Ζώντες μικροοργανισμοί (ιοί, μύκητες, βακτήρια) και οι τοξίνες τους καθώς και γύρη ή τμήματά τους.
«Σωματίδια μικρότερα των 2,5 μm φθάνουν μέχρι τις κυψελίδες, ενώ τα εξαιρετικώς μικρά σωματίδια (μικρότερα των 100 nm) περνούν στη κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν άλλα όργανα» επισημαίνουν οι αλλεργιολόγοι. «Σειρά μελετών την τελευταία δεκαετία συσχετίζει την εισπνοή των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων με ποικίλες παθολογικές καταστάσεις, όπως: αρτηριοσκληρωτικές καρδιαγγειακές διαταραχές, νόσο που μοιάζει με Alzheimer και επιδείνωση του άσθματος, ενώ η καρκινογόνος επίπτωση από την απορρόφηση αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονανθράκων είναι επίσης πιθανή».
Τα γνωστά έως σήμερα συστατικά της σκόνης της ερήμου που προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση στο επιθήλιο του αναπνευστικού συστήματος, των οφθαλμών και του δέρματος _ και έτσι μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες _ είναι:
Μέταλλα που έχουν προφλεγμονώδη δράση.
Βιολογικά συστατικά που προκαλούν ανοσολογικές αντιδράσεις (βακτηρίδια, μύκητες και γυρεόκοκκοι, καθώς και τα θραύσματά τους).
Τοξικές για τον οργανισμό και ιδιαίτερα το αναπνευστικό σύστημα ουσίες.
«Εκτός από τις βλαπτικές ουσίες που περιέχει, η σκόνη από την έρημο δρα και ως ερεθιστικός παράγων στον βλεννογόνο του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος» λέει η κ. Κόντου. «Επιπλέον, συμπαρασύρει από τη Νότια Ελλάδα αλλεργιογόνα από φυτά που έχουν ήδη ανθίσει εκεί. Καλό είναι οι πάσχοντες από αλλεργία να μη βγαίνουν από το σπίτι τις ημέρες που έχει πολλή σκόνη από την Αφρική».