Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΕΠΤΑ ΘΗΒΑΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ !!! ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ '' ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ


Σε μια επιτυχημένη και εγκάρδια τελετή, που έλαβε χώρα στις 14/7/2014 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά (ΚΕ.ΔΙ.Π.) μαζί με την Toolkit Company απένειμαν στους αποφοίτους τους μεταξύ των οποίων και επτά (7) δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, οι κ.κ Μαρίνα Γερασίμου Γεωργία Κατσάρα, Αθανασία Κατσιμίχα, Μαρίνα Κατσιμίχα, Σωτηρία Κλαρίδη-Τζουτζουκλάρη, Παναγιώτης Κουρκούτης και Δημήτριος Μπάκας τους τίτλους διαπίστευσής τους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΔΙ.Π., κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο οποίος τόνισε το σημαντικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον Πειραιά για τη Διαμεσολάβηση.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση: ο κ. Jan Versteeg, Πρέσβης του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Ελλάδα, η κα. Manon Schonewille, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια - Παραστάτης Δικηγόρος Ι.Μ.Ι. και Διεθνής Εκπαιδεύτρια των εταιριών "Toolkit Company" και "Schonewille & Schonewille Legal Mediation», η κα. Δήμητρα Τριανταφύλλου, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια - Παραστάτης Δικηγόρος Ι.Μ.Ι, Lead Εκπαιδεύτρια του ΚΕ.ΔΙ.Π. και Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Στέλιος Μανουσάκης, Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.Π. & Μέλος των Επιτροπών Πιστοποίησης & Προώθησης της Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Στη συνέχεια, ο κ. Στέλιος Μανουσάκης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, μετέφερε τις θέσεις της Επιτροπής Προώθησης της Διαμεσολάβησης σχετικά με την αναγκαιότητα ένταξης του θεσμού της διαμεσολάβησης στον κορμό των διατάξεων του Κ.Πολ.Δ., την προσπάθεια καθιέρωσης υποχρεωτικής υπαγωγής σε διαμεσολάβηση συγκεκριμένων κατηγοριών διαφορών, την προώθηση της εκπαίδευσης των δικηγόρων στην ιδιότητα του παραστάτη δικηγόρου στη διαμεσολάβηση .
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση δόθηκαν 102 τίτλοι διαπιστευμένων διαμεσολαβητών σε εκπαιδευθέντες διαμεσολαβητές.


Η Διαμεσολάβηση
ως θεσμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.


H Διαμεσολάβηση είναι ένας ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ τρόπος επίλυσης μιας διαφοράς.Διεξάγεται με την συνδρομή ενός τρίτου αντικειμενικού προσώπου, τουΔιαμεσολαβητή, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τα μέρη στην επίτευξη συμφωνίας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον και στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει ένα άλλο δρόμο για να επιλύσει τις διαφορές του «να δοκιμάσει και εκτός του δικαστηρίου» χωρίς να στερείται κανένα δικαίωμα του και φυσικά την δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια.
Στην Διαμεσολάβηση συμμετέχουν ο Διαμεσολαβητής, τα συμβαλλόμενα μέρη και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.
Με τον νόμο Ν. 3898/2010 «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» (2008/52/ΕΚ) ορίζεται ότι: «Ως διαμεσολάβηση νοείται διαρθρωμένη διαδικασία ανεξαρτήτως ονομασίας, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια διαμεσολαβητή»
(άρθρο 4 εδ. β΄ Ν. 3898/2010).

Τα 4 χαρακτηριστικά/πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης είναι :

α)Ταχύτητα
Η πείρα, από την πρακτική της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παραπέμπει σε διαδικασία με μέσο όρο διάρκειας 8 ώρες, εντός της ίδιας ημέρας. Δεν υπάρχει ρητός χρονικός περιορισμός ή εν γένει πρόβλεψη για την διάρκεια της διαδικασίας (μόνη εξαίρεση, άρθρο 3 παρ. 2 Ν. 3898/2010).
β)Εκούσια υπαγωγή
Τα μέρη «...επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια διαμεσολαβητή» (άρθρο 4 εδ. β΄ Ν. 3898/2010).
γ) Αμεροληψία
Ο διαμεσολαβητής είναι τρίτο πρόσωπο σε σχέση με τους διαδίκους και συνεπώς είναι ουδέτερος/αμερόληπτος προς τη διένεξη και τα μέρη.«Ως διαμεσολαβητής νοείται τρίτο σε σχέση με τους διαδίκους πρόσωπο, από το οποίο ζητείται να αναλάβει διαμεσολάβηση με κατάλληλο αποτελεσματικό και αμερόληπτο τρόπο» (άρθρο 4 εδ. γ΄ Ν. 3898/2010). «Ο διαμεσολαβητής ορίζεται από τα μέρη ή από τρίτο πρόσωπο της επιλογής τους» (άρθρο 8 παρ. 2 Ν. 3898/2010). «Ο διαμεσολαβητής ενεργεί και πρέπει και προς οποιονδήποτε τρίτο να δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί σε μόνιμη βάση με αμεροληψία έναντι των μερών και μεριμνά για την ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των μερών στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης.» (άρθρο 2 παρ. 2 Κώδικα Δεοντολογίας Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών - Υ.Α. 109088/2011)
δ) Εμπιστευτικότητα
«Η διαδικασία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και δεν τηρούνται πρακτικά. Ο διαμεσολαβητής επικοινωνεί και συναντάται με καθένα από τα μέρη. Πληροφορίες που αντλεί ο διαμεσολαβητής κατά τις επαφές αυτές με το ένα μέρος δεν κοινολογούνται στο άλλο μέρος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του »(άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 3898/2010). «Πριν από την έναρξη της διαδικασίας όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται εγγράφως να τηρήσουν το απόρρητο της διαδικασίας» (άρθρο 10 Ν. 3898/2010).
Ο Διαμεσολαβητής είναι ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής, με ειδική κατάρτιση), διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο οποίος βοηθά τα συμβαλλόμενα μέρη στην επίτευξη μιας αμοιβαία ικανοποιητικής συμφωνίας.
Ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση, δεν επιβάλλει λύση. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, ώστε να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.
Στην Διαμεσολάβηση μπορούν να υπαχθούν εμπορικές, αστικές, εργατικές και οικογενειακές διαφορές
Στη διαδικασία συμμετέχουν ο Διαμεσολαβητής, τα συμβαλλόμενα μέρη και υποχρεωτικά οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.

Όταν η διαδικασία καταλήξει σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, ο Διαμεσολαβητής την αποτυπώνει εγγράφως -και αφού την υπογράψουν και τα δύο μέρη- με επιμέλεια οποιουδήποτε από τα μέρη το πρακτικό κατατίθεται στο πρωτοδικείο της περιοχής όπου έγινε η Διαμεσολάβηση. Έτσι, η συμφωνία αυτή μετατρέπεται άμεσα σε Εκτελεστό Τίτλο. Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης σε σχέση με τους άλλους τρόπους επίλυσης διαφορών (δικαστήρια, διαιτησία).
Ο Διαμεσολαβητής επιλέγεται από τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσα από τον Δημόσιο Κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μετά την εφαρμογή του ν. 3919/2011, η παροχή διαμεσολαβητικών υπηρεσιών δεν υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, κάθε διαμεσολαβητής μπορεί ελεύθερα και χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, χωρίς να δεσμεύεται από την έδρα του.
Μια Διαμεσολάβηση ξεκινά με κοινή συνάντηση των μερών και των δικηγόρων τους. Ο Διαμεσολαβητής εξηγεί αρχικά τη διάρθρωση της διαδικασίας και τονίζει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων. Έπειτα, ζητά από τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Όταν ο διάλογος δεν είναι πλέον παραγωγικός, ο διαμεσολαβητής χωρίζει τα μέρη και ξεκινά μία σειρά ιδιωτικών, εμπιστευτικών συνεδριάσεων. Στις κατ' ιδίαν αυτές συναντήσεις ο διαμεσολαβητής συζητά με κάθε ένα από τα μέρη για να αναλύσει την περίπτωσή τους, να αναγνωρίσει και να αναδείξει τα πραγματικά συμφέροντα καθενός από τα μέρη και να αναπτύξει επιλογές για την επίλυση της διαφοράς. Ο διαμεσολαβητής μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες, προτάσεις ή προσφορές από το ένα μέρος στο άλλο μόνο αν έχει την ρητή συναίνεσή τους. Οι κατ' ιδίαν συναντήσεις είναι πολλαπλές, διάρκειας 20-30 περίπου λεπτών η καθεμία.
Όταν τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, γίνεται μία τελευταία κοινή συνάντηση όπου υπογράφεται το πρακτικό της διαμεσολάβησης από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Email: sovdim@hotmail.com