Σ. Ζήκας: «Μέχρι τώρα την διαφορά της τιμής, την μοιράζονταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πλέον την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος…»
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην υγεία γενικότερα, αλλά αυτή την φορά στο φάρμακο..
Από την μία το πλαφόν στους γιατρούς που δεν τους επιτρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ασθενή, από την άλλη η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης μέχρι την λιανική τιμή του φαρμάκου αν είναι πρωτότυπο, έστω και αν δεν υπάρχει γενόσημο, νάμαστε πάλι με τη νέα προειδοποιητική ρύθμιση Βορίδη προς τους φαρμακοποιούς πως είναι υποχρεωμένοι να προωθούν το φθηνότερο φάρμακο…, κάνει το κλίμα στην αγορά φαρμάκου εκρηκτικό.
Τα μέτρα του υπουργού Υγείας, για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ, φέρνουν για άλλη μια φορά τους Έλληνες ασθενείς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς για να αγοράσουν ένα πρωτότυπο φάρμακο που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους, θα πρέπει να πάρουν και την ευθύνη αλλά να πληρώσουν και από την τσέπη τους.
Μάλιστα με νέα απόφαση του ο υπουργός Υγείας βάζει στο παιχνίδι και τους φαρμακοποιούς καθώς προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις κατά την εκτέλεση των συνταγών, με κυρώσεις για όσους τις παραβαίνουν.
Σύμφωνα με την απόφασή του, που έχει βγει ήδη σε ΦΕΚ, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στους ασφαλισμένους εκείνο το φάρμακο που θα έχει την χαμηλότερη λιανική τιμή και μάλιστα και για το ποσό συμμετοχής, ενώ αν ένας ασθενής επιμένει να λάβει το πρωτότυπο που του έγραψε ο γιατρός θα πρέπει και να πληρώνει και να υπογράφει ότι ο ίδιος το επέλεξε.
Στις ρυθμίσεις Βορίδη, εκτός από τους γιατρούς, αντιδρούν έντονα και οι φαρμακοποιοί…
«Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό που φτάνει από 40 έως και 70% της τιμής του φαρμάκου και αυτό συμβαίνει γιατί από τις 14 Ιουλίου ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και γι αυτό το λόγο δεν έχουν ακόμη αντίγραφο-γενόσημο», εξηγεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας Σ. Ζήκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ασφαλισμένοι ήδη πληρώνουν όλη την διαφορά ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ζητούν μάλιστα, την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για την φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών…
«Μέχρι τώρα τνη διαφορά της τιμής του φαρμάκου αυτού από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, τιμή αναφοράς δηλαδή, την μοιράζονταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον ολόκληρη την διαφορά τιμής την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σε πολλές περιπτώσεις δε, οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο, οπότε δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτοί που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ» υπογραμμίζει ο κ. Ζήκας και οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τους γιατρούς και φαρμακοποιούς όσο και τους ασφαλισμένους, κυρίως όμως για την κυβέρνηση.