Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Θανάσης Σκούμας:ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας, το θέμα της κατάσχεσης ποσού 321.689,90€ κατά του Δήμου, από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που αφορά οφειλές της ΔΕΥΑΘ και του Δήμου Θηβαίων προς την ΕΥΔΑΠ. Ο Δήμος προχώρησε σε αίτημα προσωρινή διαταγής και αίτηση αναστολής. Η προσωρινή διαταγή χορηγήθηκε και η αίτηση αναστολής προσδιορίστηκε για τις 4-9-2014. Το προηγούμενο διάστημα, ήδη από τον 12ο /2013 είχαμε τη διαβεβαίωση, από τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΘ, ότι επίκειται επωφελής ρύθμιση της τιμής του νερού που λαμβάνουμε από την ΕΥΔΑΠ, δηλ. σημαντική μείωση της τιμής και παρά τις επιφυλάξεις μας, ψηφίσαμε την υποβολή σχετικού αιτήματος. Είχε προηγηθεί η διαγραφή μεγάλου μέρους της οφειλής λόγω της αναγγελθείσας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, θέλουν χωρίς βάρη, ανεξόφλητες απαιτήσεις κλπ....

Ο κ. Δήμαρχος, ανέφερε ότι έγιναν πολλές επαφές με την ΕΥΔΑΠ, που διαβεβαίωνε για την μείωση της τιμής του νερού και την ύπαρξη σχετικής μελέτης, που δεν είναι προς δημοσιοποίηση με την οποία προσδιοριζόταν τιμή σημαντικά μικρότερη από το 0,084€ που είναι σήμερα για το αδιύλιστο νερό. Πλην όμως κι ενώ διατηρούνταν οι επαφές, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, προχώρησε αιφνίδια, σε κατάσχεση στις 14/7/2014 του ανωτέρω ποσού κατά του Δήμου.
Στις 15/7/2014 και 29/7/2014, η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ έλαβε απόφαση την οποία έθεσε προς ψήφιση εκτός ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο, με την οποία ζητείται από την εταιρεία παγίων της ΕΥΔΑΠ, (η οποία δήλωσε ότι αυτή είναι αρμόδια για την διάθεση του νερού) σύμβαση για τιμή μικρότερη της σημερινής για το αδιύλιστο νερό και ανάλογη μείωση για το διυλισμένο, με αναδρομική ισχύ από 1-5-2013, που διαγράφηκε η προηγούμενη οφειλή.
Τίθενται όμως ορισμένα ερωτήματα, που διατυπώθηκαν και στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, αφού 1) η σύμβαση που υπάρχει, αντισυμβαλλόμενη μας, είναι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και όχι η ΕΥΔΑΠ παγίων, επομένως πώς θα ικανοποιηθεί το αίτημα από άλλη εταιρεία και όχι από αυτήν που έχει συμβληθεί ο Δήμος, και με ποια διευθέτηση; 2) Πώς θα αντιμετωπισθεί το επείγον ζήτημα της οφειλής, αφού ήδη στις 4-9-2014 υπάρχει η αίτηση αναστολής κατά της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που επέβαλλε την κατάσχεση; 3)Οι περιοριστικοί όροι της Α5/1983 υγειονομικής διάταξης, για την προστασία των υδάτων της Υλίκης, δημιούργησαν τεράστια κόστη για τα έργα της αποχέτευσης –βιολογικού καθαρισμού (ΕΕΛ) κλπ, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από το εξασθενές χρώμιο δημιούργησε την ανάγκη, διακοπής ύδρευσης πολλών οικισμών του Δήμους από τις υδρευτικές του γεωτρήσεις και την κατασκευή υποδομών για την υδροδότηση με καθαρό νερό στην πόλη της Θήβας και άλλους οικισμούς του Δήμου (Νεοχωράκι, Ελεώνας) και εκτόξευση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, που επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΘ, δηλαδή οι πολίτες της Θήβας. Γιατί λοιπόν να πληρώνει ο Δήμος Θηβαίων, χωρίς να έχει υπαιτιότητα, για την υδροδότηση του από την ΕΥΔΑΠ, αφού του έχουν επιβληθεί ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας για την υδροδότηση του, για την ανάγκη δηλ. να προμηθεύονται οι πολίτες του Δήμου, καθαρό νερό, δηλαδή ένα απόλυτο δημόσιο αγαθό και να προστατεύεται παράλληλα και η Υλίκη που αποτελεί ταμιευτήρα ύδατος της Πρωτεύουσας; Παράλληλα, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, δημιουργεί ακόμα πιο ασφυκτικό το πλαίσιο για την υδροδότηση του Δήμου Θηβαίων, αφού αφήνει ανοιχτά, όλα τα ενδεχόμενα αύξησης της τιμής του νερού και ευάλωτες την αυτοδιοίκηση και τους δημότες στην επιδίωξη των κερδών των ιδιωτών.
Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ, δεν έθεσε σε ημερήσια διάταξη το θέμα, ούτε και απέστειλε τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΘ και όλα τα σχετικά έγγραφα προς τους δημοτικούς συμβούλους πριν τη συζήτηση του στη συνεδρίαση της 30/07/2014, παρόλο που το θέμα και το επείγον του υφίσταται από τις 14/7/2014.
Επομένως πρέπει, να ληφθούν υπόψη, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και να διεκδικηθεί πολιτικά και δικαστικά η διακοπή της. Να επισημανθούν τα κόστη των εγκαταστάσεων και λειτουργίας τους για υδροδότηση με καθαρό νερό και η υπέρμετρη επιβάρυνση της ΔΕΥΑΘ από αυτά, όσο και τα τεράστια κόστη που επιβλήθηκαν σε Δήμο και ΔΕΥΑΘ για την προστασία της Υλίκης, που ωθούν σε οικονομική εξόντωση το Δήμο, τη ΔΕΥΑΘ και τους δημότες και προκαλούν τεράστια διακινδύνευση στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της Θήβας. Για τους λόγους αυτούς, ζητήσαμε να υποβληθεί αίτημα και να διεκδικηθεί από το Δήμο η μη καταβολή τιμήματος για την διάθεση του νερού στη ΔΕΥΑΘ, διεκδικώντας την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, και ταυτόχρονα να ανοίξει δημόσια η συζήτηση για το σοβαρό θέμα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών.
Θανάσης Σκούμας
Θήβα 1/8/2014