Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τέρενς Κουίκ από τη Θεσσαλονίκη: «Ετοιμαζόμαστε για εκλογές!»


Τελειωμένη υπόθεση χαρακτήρισε την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η παρούσα Βουλή δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν αρχικά εκφραστεί θετικά, τώρα φαίνεται να αναθεωρούν. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, βλέποντας να μην πιάνει τον επιθυμητό αριθμό βουλευτών, να μην προχωρήσει στην τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ -κάτι που το προβλέπει το Σύνταγμα- με αποτέλεσμα να μπούμε γρηγορότερα σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ, προκειμένου να μπορέσει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να φέρει νέο πακέτο μέτρων και τότε θα ερχόταν η πλήρης διάλυση της παράταξης του. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινήθηκε ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση του Σταύρου Δήμα, την οποία ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε ως «επιλογή για να πάμε σε εκλογές».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στη θέση τους να μην ψηφίσουν ΠτΔ. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση του Σ. Δήμα μόνο σε περίπτωση που τους «στριμώξουν με κάποιο σοβαρό εθνικό θέμα», κάτι που νωρίτερα είχαν πει σε ραδιοφωνική τους συνέντευξη και οι βουλευτές, Π. Χαϊκάλης και Μ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Όπως και να έχει, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς, προετοιμάζοντας τα ψηφοδέλτια τους (ήδη ανακοίνωσαν ένα νέο υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη, τον Σταύρο Χαλατσάκη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου που έγινε η συνάντηση με τους δημοσιογράφους). Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ εκτιμά ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί πολυκομματική κυβέρνηση, εθνικού σκοπού και όχι δικομματική, όπως πιστεύεται. Σε αυτή την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συμμετάσχουν, εφόσον γίνουν αποδεκτές οι θέσεις που βάζουν για τα εθνικά ζητήματα, τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, το μεταναστευτικό και τη φορολόγηση. Σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη σημείωσε ότι το θεωρεί ως «το πιο συστημικό κόμμα» και δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει το «Ποτάμι».

Σχετικά με την αποχώρηση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, Παναγιώτη Μελά ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ σχολίασε ότι όχι μόνο δεν έκανε ζημιά στο κόμμα του, αλλά του έδωσε και μία ποσοστιαία μονάδα, αφού αποδείχτηκε ότι οι ΑΝΕΛ δεν υποκύπτουν, δεν λυγίζουν και μένουν σταθεροί στη γραμμή που έχουν χαράξει.

Επιπλέον, ο κ. Κουίκ εξήγησε γιατί οκτώ βουλευτές των ΑΝΕΛ, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη. Όπως ανέφερε το προϊόν παράνομης βιντεοσκόπησης για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής εμπίπτει σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Εκτός από τους δημοσιογράφους ο κ. Κουίκ συναντήθηκε και με τους συνταξιούχους της ΕΛΒΟ ενώ την Πέμπτη θα ταξιδέψει στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.