Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας με την θετική ψήφο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της παράταξης του κ. Χαλβατζή, ενέκρινε την μετατροπή του Περιφερειακού Φορέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από Σύνδεσμο των επιμέρους τοπικών φορέων σε Ανώνυμη Εταιρία. Στους σκοπούς της Α.Ε. προβλέπονται από την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και από την ανακύκλωση μέχρι την υγειονομική ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή και την καύση). Επίσης προβλέπεται καθαρά η δημιουργία επιχειρήσεων με κάθε είδους εταιρείες με παρεμφερή σκοπό, γεγονός που κάνει δυνατή την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εάν λάβουμε υπόψη την μέχρι τώρα αρνητική εμπειρία από την πλήρη απουσία έλεγχου της λειτουργιάς της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. από το Δημοτικό Συμβούλιο, από την πλήρη απουσία της κοινωνικής λογοδοσίας στους πολίτες για το κόστος λειτουργίας, για τις αποφάσεις και τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, φανταζόμαστε πόσο αυτό θα γίνει δυσχερέστερο για την υπό συγκρότηση Α.Ε., που θα είναι υπεύθυνη για την διαχείριση σε ολόκληρη την Στερεά. Πιστεύουμε ότι ο μόνος λόγος για τη συγκρότηση αυτής της Α.Ε. είναι η συγκέντρωση των αποφάσεων σε ένα όργανο και στην ουσία σε ελάχιστα χέρια.
Όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από ολιγομελές Δ.Σ. στο οποίο δεν συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι. Αυτό το Δ.Σ. εκτός των άλλων αποφασίζει και για το κόστος των προαναφερόμενων υπηρεσιών προς τους Δήμους και μάλιστα με υποχρεωτική είσπραξη.
Εάν λάβουμε επίσης υπόψη την αρνητική εμπειρία της άσκησης των υπηρεσιών από υποστηρικτικές συμβάσεις – εργολάβους και τον σχεδιασμό της σταδιακής αντικατάστασης όλων των δημοτικών δομών καθαριότητας από ιδιωτικών συμφερόντων συμπράξεις, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, για τους πολίτες και τους Δημοτικούς προϋπολογισμούς θα εκτιναχθεί.
Το ΑΡΚΘ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας, απέρριψε αυτήν την πρόταση που εισηγήθηκε η πλειοψηφούσα παράταξη και στηρίχτηκε από τον κ. Χαλβατζή. Κατέθεσε την πρόταση του για αποκεντρωμένη δημόσια διαχείριση με διαλογή στην πηγή, με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή και πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, και να γίνει επαρκής ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και εξαντλητική συζήτηση των διαφορετικών απόψεων επί αυτού του μεγάλου θέματος, ούτως ώστε να ανευρεθεί η πιο οικονομική, φιλοπεριβαλλοντική και βιώσιμη λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων και αν χρειαστεί, για σοβαρά αποκλίνουσες απόψεις, όπως υπάρχουν σήμερα, να αποφασίσουν οι ίδιοι Δημότες μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο προβλέπεται από την νομοθεσία για σοβαρά τοπικά προβλήματα. Και αυτή η πρόταση του ΑΡΚΘ, καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ. Νικολάου και κ. Χαλβατζή.
ΘΗΒΑ 18/12/2014