Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί το αλκοόλ το βράδυ αναστατώνει τον ύπνο


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτηράκι κρασί στο δείπνο ή μετά το φαγητό, για να μπορέσουν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα στη συνέχεια...

Οι γιατροί ωστόσο, προειδοποιούν ότι ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ πριν από τον ύπνο μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

Το αλκοόλ διαταράσσει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, αναστατώνοντας τον ύπνο μας και οδηγώντας σε μια όχι και τόσο ξεκούραστη βραδιά.

Με τον καιρό, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης και αϋπνίας, επισημαίνουν οι ειδικοί οι οποίοι συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση του αλκοόλ ως «βοηθητικό μέσο για τον ύπνο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μια ομάδα γιατρών από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μισούρι στις ΗΠΑ, μελέτησε τις επιδράσεις του αλκοόλ στον ύπνο για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

«Η επικρατούσα άποψη θέλει το αλκοόλ να βοηθά στον ύπνο, αλλάζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό του ατόμου. Ωστόσο, μέσα από την έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι το αλκοόλ στην πραγματικότητα επηρεάζει την ομοιόσταση του ατόμου –τον εσωτερικό μηχανισμό του οργανισμού που ρυθμίζει το αίσθημα ξύπνιου και νύστας» εξήγησε ο Dr Mahesh Thakkar.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι το αλκοόλ μεταβάλλει το μηχανισμό ομοιόστασης και ασκεί πίεση στο άτομο σε σχέση με τον ύπνο. Όταν συμβαίνει αυτό, αλλάζει το πρόγραμμα ύπνου και το άτομο μπορεί να βιώσει διαταραγμένο ύπνο ή να ξυπνήσει νωρίτερα.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι μετά από εκτεταμένες περιόδους τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ, τα άτομα μπορεί να πέφτουν για ύπνο –όπως αναμενόταν- ωστόσο ξυπνούν μέσα σε λίγες ώρες και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. Ακόμη, όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν πρόσβαση σε αλκοόλ, εμφάνισαν συμπτώματα αϋπνίας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alcohol.

medicalnews.gr