Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Το παιδί μου βήχει! Πότε να ανησυχήσω;



Ο βήχας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα για τα οποία οι γονείς αναζητούν συμβουλή από τον παιδίατρο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, αφού συνοδεύει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μάθετε στο επιστημονικό άρθρο πότε οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν

Του Διονύσιου Παπαδάτου
Παιδιάτρου
Διακρίνεται σε ξηρό (που δεν συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας) και τον παραγωγικό (που συνοδεύεται). Για τους γονείς είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουν τα 2 είδη βήχα, όπως άλλωστε και για τον παιδίατρο αν δεν ακροαστεί το παιδί.

Εξαίρεση αποτελεί ο βήχας της λαρυγγίτιδας ο οποίος είναι ένας χαρακτηριστικός ξηρός, μεταλλικός βήχας που μοιάζει με γάβγισμα σκυλιού (γι’αυτό και ονομάζεται υλακώδης). Αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς είναι να αναγνωρίζουν σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας του παιδιού τους χρειάζεται παιδιατρική εκτίμηση

1) Το «σφύριγμα» της αναπνοής, οι γρήγορες ανάσες (ταχύπνοια), και το να ξεχωρίζουν τα πλευρά του παιδιού κατά την αναπνοή (εισολκές) είναι σημεία αναπνευστικής δυσχέρειας, δείχνουν δηλαδή ότι το παιδί καταβάλει προσπάθεια να αναπνεύσει, κάτι που το συναντάμε σε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία), του ανώτερου (λαριγγίτιδα) και σε κατάποση ξένου σώματος

2) Εάν ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, πόνο στο στήθος ή εμετούς

3) Αν ο βήχας είναι υλακώδης (λαριγγίτιδα)

4) Αν ξαφνικά και χωρίς το παιδί να έχει προηγουμένως σημεία ίωσης αρχίζει και βήχει έντονα παρουσιάζοντας δύσπνοια και αποβάλλοντας αιματηρά πτύελα είναι πιθανό να έχει καταπιεί ξένο σώμα

5) Αν ο βήχας αφορά νεογνό ή μικρό βρέφος

6) Αν ο βήχας παρατείνεται πέραν των 2 εβδομάδων

Ένας άλλος λόγος που οι γονείς αναζητούν τη συμβουλή του παιδιάτρου τους είναι σε περιπτώσεις που το παιδί βήχει για πολλές ημέρες, κυρίως τις βραδινές ή τις πρωινές ώρες, χωρίς δύσπνοια και χωρίς να μεταβάλλει τη δραστηριότητά του.

Τις περισσότερες φορές ο βήχας οφείλεται σε ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού και προκαλείται όταν το παιδί ξαπλώνει, οι εκκρίσεις της μύτης κατεβαίνουν στο φάρυγγα, με αποτέλεσμα αυτός να ερεθίζεται και να προκαλείται βήχας, δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους ή να αποβάλλουν εκκρίσεις με το βήχα.

Αυτού του είδους ο βήχας δεν είναι ανησυχητικός για την υγεία του παιδιού αλλά κουράζει και εκνευρίζει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, πολλές φορές διαρκώντας και για αρκετές ημέρες.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπισή του, αφού οφείλεται σε ιό που κάνει τον κύκλο του και υποχωρεί.

Όσο αφορά τη θεραπεία, καλό είναι οι γονείς να μην χορηγούν φάρμακα (όπως εισπνεόμενα) μόνοι τους, αλλά κατόπιν εξέτασης από τον παιδίατρο. Αν ο βήχας οφείλεται στο ανώτερο αναπνευστικό βοηθούν πολύ τα υποστηρικτικά μέτρα, όπως συχνές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, χορήγηση άφθονων υγρών για τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων, ζεστά αφεψήματα με μέλι κτλ.

Εάν πρόκειται για βρογχίτιδα θα χορηγηθούν εισπνεόμενα και σε περίπτωση πνευμονίας αντιβίωση από το στόμα ή ενδοφλέβια σε νοσοκομείο.

Διονύσιος Παπαδάτος
Παιδίατρος
E: dipapadat@yahoo.com