Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας στηρίζει τον αγώνα του νομικού κόσμου της χώρας

Το Ε. Κ Θήβας και οι εργαζόμενοι της περιοχής εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους για το νέ
ο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συνιστούν νέα συντονισμένη επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμα, ιδιαίτερα των πιο αδυνάμων μελών της κοινωνίας, για αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Το νέο σχέδιο περιορίζει δικαιώματα των πολιτών, εξυπηρετεί συμφέροντα των τραπεζών και ότι θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης.

Με τις ρυθμίσεις αυτές περιορίζονται ριζικά κρίσιμες αρχές που διέπουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, όπως της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη (με τη διατήρηση υψηλών παραβόλων, αγωγόσημου κλπ), της προφορικότητας και της αμεσότητας της πολιτικής δίκης (περιορισμός-κατάργησης μαρτύρων). Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η ρύθμιση που εξουδετερώνει τους εργαζόμενους και τις εργατικές απαιτήσεις στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης και ενώ οι εργαζόμενοι τύχαιναν προνομιακής κατάταξης μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ, με την σημερινή ρύθμιση εξουδετερώνεται και εξαφανίζεται το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων ενώ αντίθετα έχουν προνόμια ιδιαίτερα οι τράπεζες.
Ακόμα στερείται το ελληνικό Δημόσιο των προνομίων του και στην θέση του μπαίνουν απαιτήσεις εμπραγμάτων προνομιούχων που σημαίνει κύρια οι τράπεζες.
Αποτελεί οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα, οι νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε εργαλείο προώθησης των συμφερόντων των «δυνατών» και κυρίως των Τραπεζών ενώ τέτοια ρύθμιση είναι πρωτόγνωρη στην Ευρώπη.
Το Εργατικό Κέντρο Θήβας στηρίζει τον αγώνα του νομικού κόσμου της χώρας και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις αντικοινωνικές αυτές ρυθμίσεις και να προβεί άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να προωθηθούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν το ρόλο και το έργο της Δικαιοσύνης υπέρ της κοινωνίας και των βαριά πληττόμενων εργαζόμενων.