Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ψηλοτάκουνα… πόσο επικίνδυνα είναι;


Αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν σε χρόνια προβλήματα στα πόδια. Η υπερβολική χρήση τους υποβάλλει τα δάχτυλα των ποδιών σε έντονη ταλαιπωρία, λόγω του ότι τα αναγκάζει να βρίσκονται σε αφύσικη στάση για αρκετή ώρα που ενδέχεται να προκαλέσει από είσφρυση όνυχος μέχρι μη αναστρέψιμη ζημιά στους τένοντες των ποδιών.

Επίσης, τα ψηλοτάκουνα είναι συχνά υπεύθυνα για την εμφάνιση κάλων, για μυϊκούς τραυματισμούς, οστεοαρθρίτιδα, έντονους πόνους στη μέση και τα πέλματα και παραμόρφωση των δακτύλων. Δε χρειάζεται, όμως, να σταματήσετε να τα φοράτε. Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση των ποδιών σας.

-Φυσιολογικό ύψος. Διαλέξτε παπούτσια με πιο χαμηλό και χοντρό τακούνι για καλύτερη κατανομή του βάρους του σώματος.

-Μαλακοί πάτοι. Θα μειώσουν την πίεση που δέχονται τα δάχτυλά σας και θα περπατάτε πιο εύκολα.

-Σωστό νούμερο. Βεβαιωθείτε ότι το πόδι σας δε φεύγει μπροστά με αποτέλεσμα να πιέζονται ακόμα περισσότερο τα δάχτυλά σας, ενώ αποφύγετε τα μυτερά παπούτσια.

-Συνθήκες. Λάβετε υπόψη σας το πρόγραμμα της ημέρας πριν επιλέξετε παπούτσια. Μη φοράτε ψηλοτάκουνα αν ξέρετε ότι έχετε πολλές ώρες ορθοστασίας και περπατήματος.

-Εφεδρικό ζευγάρι. Προσπαθείτε να μην φοράτε ψηλά τακούνια όλη μέρα. Μια σακούλα με ένα δεύτερο, πιο άνετο ζευγάρι θα ανακουφίσει τα πόδια σας.

πηγή: manamia.gr