Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μαγκάλι: Ένας ύπουλος δολοφόνος!!


Η αναζήτηση φθηνών τρόπων θέρμανσης λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει αρκετούς συμπολίτες μας στη χρήση μαγκαλιών.

Πρόκειται ασφαλώς για μια άκρως επικίνδυνη μέθοδο θέρμανσης, η οποία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, ενώ έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους.

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) που εκλύει το μαγκάλι είναι το προϊόν της ατελούς καύσης οργανικών ουσιών. Η δηλητηρίαση με το αέριο είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός.

Παράλληλα, το CO δεν προκαλεί κατά την εισπνοή του κάποιον ερεθισμό και είναι τελείως άοσμο σε αντίθεση με άλλα ακόμη τοξικότερα αέρια (χλώριο, υδρόθειο, υδροκυάνιο) των οποίων η έντονη οσμή ή η ερεθιστική δράση προειδοποιεί τον άνθρωπο και του δίνει χρόνο να απομακρυνθεί από τον χώρο με την τοξική ατμόσφαιρα πριν η συγκέντρωσή τους φθάσει σε θανάσιμα επίπεδα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ισχυρό δηλητήριο, που εισπνεόμενο, στην αρχή προκαλεί ζάλη, ακολουθεί πονοκέφαλος, αδυναμία του δηλητηριασμένου που ενώ καταλαβαίνει ότι κάτι τρομερό συμβαίνει, δεν μπορεί να αντιδράσει και τέλος χάσιμο των αισθήσεών του και κώμα.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα (σαν κεράσι), που είναι εμφανές και στο πρόσωπο.

Οι τοξικές και θανατηφόρες ιδιότητες του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα από εισπνοή CO αφορούν οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με αναμμένη τη μηχανή, ανθρακωρύχους, μηχανικούς αυτοκινήτων που επισκευάζουν οχήματα σε κλειστά γκαράζ με κακό αερισμό.

Επίσης ατυχήματα από εισπνοή CO, προκαλούνται από άλλες συσκευές οικιακής θέρμανσης όπως το τζάκι και η σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται.

Πηγή: onmed.gr