Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΓΕΡOΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ



Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου προχώρησε σήμερα (Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015) η Ιερά Συνόδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε ανακοινωθέν του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει:

«Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015, προς εξέτασιν των, εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ' αυτήν, η Αγία και Ιερά Συνοδος ομοφώνως αποδεχθείσα εισήγησιν της Κανονικής Επιτροπής ανέγραψε εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην»

monaxos-paisios-photo

Το σχετικό αίτημα, είχε υποβληθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, από πολλών ετών και εκκρεμούσε η έγκριση του.

Ποιος ήταν ο μοναχός Παΐσιος

Το όνομά του ήταν Αρσένιος Εζνεπίδης και ήταν πρόσφυγας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.

Εισήλθε στο Άγιον Όρος για να μονάσει το 1949. Για ένα βράδυ έμεινε στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Καρυές. Στη συνέχεια κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου. Εκεί γνώρισε τον πατέρα Κύριλλο που ήταν ηγούμενος στη μονή και τον ακολούθησε με αφοσίωση.

Λίγο αργότερα αποχώρησε από τη μονή και κατευθύνθηκε στη Μονή Εσφιγμένου. Εκεί τελέσθηκε η τελετή της «ρασοευχής» και πήρε το πρώτο όνομά του που ήταν Αβέρκιος.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πήγε στο Όρος Σινά στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης. Ο Γέροντας εργαζόταν ως ξυλουργός και την αμοιβή του την έδινε σε φιλανθρωπίες.

paisios-agiopoihsh

Η πίστη ότι ο γέροντας Παΐσιος είναι «άγιος» είναι διαδεδομένη. Για το λόγο αυτό, το αίτημα για την κατάταξή του στα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως Αγίου είχε υποβληθεί από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Επίσκοπο Μαραθώνος Μελίτωνα.