Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

«Κόπηκε στα δύο» ο δρόμος προς Μαρκάτες. Μεγάλες ευθύνες Περιφέρειας και Δήμου. Αγανάκτηση πολιτών.


Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις βοήθησαν εκτός από τον δρόμο στους Καθενούς να δημιουργηθούν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο Παγώντας-Μαρκάτες, καθώς η μετατόπιση εδαφών είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του οδοστρώματος, όπως θα δείτε και στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.

Το πρόβλημα στο σημείο που ο δρόμος κατέρρευσε είναι πολύ παλιό και έχει εντοπιστεί και στο παρελθόν αλλά δυστυχώς παρά το ότι είχε έλθει και στο Δ.Σ. η τότε Δημοτική Αρχή Μπουροδήμου ούτε καν το ακούμπησε! Οι προειδοποιήσεις των κατοίκων ήταν έντονες για το γεγονός ότι ο δρόμος παρουσίαζε συνεχόμενα και διογκούμενα προβλήματα διάβρωσης με αποτέλεσμα να υποχωρεί συστηματικά και να γκρεμίζεται το οδόστρωμα. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» όμως όλες οι παρατηρήσεις των κατοίκων και των Δημοτικών Συμβούλων για τον κο Μπουροδήμο τότε, ο οποίος περιορίστηκε στο να τοποθετήσει μία κορδέλα στην περιοχή, προκειμένου να την βλέπουν κατά τις νυχτερινές ώρες οι διερχόμενοι και να προσέχουν περισσότερο!

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παλινωδιών ο δρόμος εχθές να καταρρεύσει οριστικά, καθώς εάν είχε προβλεφθεί να είχε τοιχίο αντιστήριξης ατό νότιο μέρος του σημείου σήμερα δεν θα μιλούσαμε καν για το πρόβλημα.

Η νέα Δημοτική Αρχή του Γιώργου Ψαθά κληρονόμησε το πρόβλημα και παρά το γεγονός ότι προέβη στις απαραίτητες ενέργειες στην Περιφέρεια Στερεάς, γιατί εκεί ανήκει το οδικό δίκτυο, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κονδύλι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε ο δρόμος να αποκατασταθεί. Έτσι από χθες περιοχή «Αλλατάρη» οι εικόνες θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο από την κατάρρευση. Οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, σε ένα τοπικό διαμέρισμα που το χαρακτηρίζει εδώ και πολλά χρόνια η απομόνωσή του από τον υπόλοιπο Δήμο λόγω τέτοιων προβλημάτων στην οδοποιία.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι παλαιότερα ο δρόμος αυτός ήταν χωματόδρομος κακής ποιότητας με ιδιαίτερα προβλήματα και τους χειμερινούς μήνες ήταν σχεδόν αδιάβατος από τις διαβρώσεις των νερών. Η τότε Δημοτική Αρχή Μπαζώτη πήρε πρωτοβουλία, άκουσε τα προβλήματα των πολιτών των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παγώντα και Μαρκάτες και προχώρησε ασφαλτοστρώνοντας τον συγκεκριμένο δρόμο. Ως μόνο έργο τελειοποίησης έμενε το τοιχίο αντιστήριξης, όπως μας διαβεβαιώνουν κάτοικοι, το οποίο «κληρονόμησε» η Δημοτική Αρχή Μπουροδήμου. Και έπραξε όπως παραπάνω περιγράφουμε.

Αυτό το οποίο όμως έχει ενοχλήσει όλους τους κατοίκους των διαμερισμάτων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, είναι το γεγονός ότι αντί να εξευρεθούν κονδύλια που σαφέστατο προσδιορισμό θα έχουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και τις υποδομές, η προηγούμενη δημοτική αρχή επιδόθηκε σε ένα σαφάρι έργων ανάπλασης άνευ ουσίας και σημασίας με υψηλό κόστος από τις συνεχιζόμενες προς τα πάνω αναπροσαρμογές. Αποτέλεσμα την ώρα που στην κυριολεξία καταρρέουν έργα υποδομών προηγούμενων ετών είτε λόγω καιρικών φαινομένων αλλά με σαφέστατη έλλειψη υποδομών στην κατασκευή τους, ο Δήμος επιμένει να «επενδύει» σε αναπλάσεις. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει την άμεση στροφή που πρέπει να γίνει ώστε να εξευρεθούν πόροι τόσο για την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων έργων όσο και για την βελτιοποίησή τους αλλά και την δημιουργία νέων έργων τα οποία θα βοηθήσουν την τοπική ανάπτυξη.

Έτσι λοιπόν σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα που προέκυψε, μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η Περιφέρεια αφού αυτό που απευχόταν πλέον το έχει μπροστά της!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το σημείο που χωρίστηκε ο δρόμος στα δύο!