Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πόνοι στη μέση και καούρα λόγω… σουτιέν;


Εκατομμύρια γυναίκες φορούν λάθος μέγεθος σουτιέν, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά που αφορούν στο γυναικείο πληθυσμό της Βρετανίας, περίπου το 70-80% των γυναικών φορά λάθος μέγεθος σουτιέν, ενώ επίσης αρκετές γυναίκες δεν φορούν ειδικό αθλητικό σουτιέν όταν γυμνάζονται.



Με αφορμή τα στατιστικά αυτά, Βρετανοί φυσικοθεραπευτές τονίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να μετρούν την περίμετρο του θώρακά τους πριν αγοράσουν σουτιέν και να φορούν αθλητικό σουτιέν όταν γυμνάζονται ώστε να αποφύγουν τη δυσφορία και την πρόωρη χαλάρωση του στήθους, η οποία διορθώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

«Το λάθος μέγεθος σουτιέν δεν κολακεύει το στήθος και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα υγείας», δήλωσε στη MailOnline η Sammy Margo από την Αναγνωρισμένη Εταιρεία Φυσικοθεραπείας της Βρετανίας (CSP). Σύμφωνα με την ειδικό, η λανθασμένη επιλογή σουτιέν μπορεί να προκαλέσει πόνους στον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη και τη μέση, συμπίεση νεύρου στον αυχένα και χαλάρωση του στήθους.

Επίσης, η λανθασμένη επιλογή σουτιέν είναι πιθανό να συμβάλει στην εκδήλωση καούρας, στην εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων ή ακόμη και στην εκδήλωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ο οστεοπαθολόγος Richard Moore από το Νότιγχαμ αναφέρει με τη σειρά του πως αρκετές ασθενείς του με πόνους στη μέση ή τον αυχένα αποδείχθηκε τελικά πως απλώς φορούσαν λάθος σουτιέν, καθώς όταν το εσώρουχο δεν εφαρμόζει σωστά δεν παρέχει αρκετή έως και καθόλου υποστήριξη, επηρεάζοντας τη στάση του σώματος και συμβάλλοντας στην εκδήλωση του πόνου.

Παράλληλα, η δυσπροσαρμοστικότητα του κορμού λόγω του στενού σουτιέν ασκεί υπερβολική πίεση στο διάφραγμα. Ειδικά σε γυναίκες που κάνουν δουλειά γραφείου και περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους καθιστές, μπορεί κατ' επέκταση να επηρεαστεί η διαδικασία της αναπνοής και να εκδηλωθείδυσπεψία ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εάν οι ράντες του σουτιέν είναι πολύ σφιχτές μπορεί να εκδηλωθεί στους ώμους δερματικός ερεθισμός και να μειωθεί η ροή του αίματος στην περιοχή, επηρεάζοντας τη νευρική λειτουργία και συμβάλλοντας στην εκδήλωση της κεφαλαλγίας τάσης.

Η Margo υπογραμμίζει πως το αθλητικό σουτιέν είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που γυμνάζονται, ειδικότερα για όσες έχουν μεγάλο στήθος και χρειάζονται έξτρα υποστήριξη.

Καταλήγοντας, η Margo τονίζει πως ένα σουτιέν που εφαρμόζει σωστά επηρεάζει θετικά την εμφάνιση, τη στάση σώματος αλλά και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/327713-ponoi-sti-mesi-kai-kaoyra-logo-soutien#ixzz3VIAa3D96