Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

«Ο Φίλος από το Μεξικό» (Απόστολος Μαυροθαλασσίτης)


Πρόκειται για το εξαιρετικό βιβλίο «Ο Φίλος από το Μεξικό» του Απόστολου Μαυροθαλασσίτη, πρωταθλητή Ελλάδος στο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς. Το 2009, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς στο Μεξικό, όπου ο Απόστολος συμμετείχε σαν μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας, μετά από εναέρια σύγκρουση με συναθλητή του στα 3.000 μέτρα, απέκτησε παραπληγία, και σήμερα μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Απόστολος Μαυροθαλασσίτης περιγράφει με ιδιαίτερο τρόπο το πώς βίωσε την εμπειρία της επίκτητης παράλυσής του και τις έντονες αναμνήσεις από τον πρώτο ενάμιση μήνα της ζωής του μετά το ατύχημά του στις 6 Φεβρουαρίου 2009. Με φράσεις κοφτές, που ξυπνούν την ίδια εκείνη αγωνία όλων όσοι έχουμε ζήσει αντίστοιχες στιγμές, αποδοσμένες όμως με την ανακουφιστική δύναμη της ευφυΐας!

Ο ίδιος γράφει για την απόφασή του να δημοσιεύσει την εμπειρία του:

«6/2/2009: Είναι η αρχή του χρόνου και των αναμνήσεων της τωρινής μου ζωής. Για τους άλλους, είναι η ημερομηνία που με έβαλαν σε καταστολή μετά από σύγκρουση στα 3.000 μέτρα με συναθλητή μου, κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αλεξιπτώτου Πλαγιάς στο Μεξικό, όπου συμμετείχα σαν μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας.
Στο βιβλίο καταγράφω τις εμπειρίες μου από την στιγμή που είχα το ατύχημα έως τον επαναπατρισμό μου στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως, είναι πως το εισέπραξαν όσοι το διάβασαν. Σαν μια σπάνια μαρτυρία από την άλλη μεριά.
Μεριά με την οποία η φύση της ζωής αναπόφευκτα μας έχει φέρει ή θα μας φέρει κάποια στιγμή σε επαφή. Ατελείωτα ερωτηματικά για παρόμοιες εικόνες από κοντινά πρόσωπα. Ερωτηματικά που δυστυχώς έμειναν σχεδόν στο σύνολό τους αναπάντητα.
Αυτή η απάντηση ήταν και το κίνητρό μου για να εκδώσω τις σημειώσεις που έγραψα σε ένα τετράδιο, καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου (με αρκετά κλάματα και δυσανάγνωστα γράμματα).»

Η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς ήταν η αγάπη του Απόστολου για πάνω από 20 χρόνια, ενώ έχει υπάρξει τέσσερις φορές πρωταθλητής Ελλάδος, με συμμετοχές σε διάφορους διεθνείς αγώνες σαν μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Η τελευταία του πτήση ήταν το 2009 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς στο Μεξικό, όπου μετά από εναέρια σύγκρουση με συναθλητή του, παρέμεινε για 12 ημέρες σε καταστολή, νοσηλεύτηκε για ενάμιση μήνα συνολικά στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Σήμερα μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι προσωπική επιλογή του Απόστολου, μιας και τα χρώματα είναι κοντά στις εικόνες που είχε όταν ήταν σε καταστολή και δένει πολύ με το περιεχόμενό του. Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος, το εξώφυλλο αναπαριστά τον στρατό teracota, ανακατεμένο χρωματικά, και με πέρασμα εικόνας με φυσαλίδες από πρόγραμμα υπολογιστή που έφτιαξε ο ίδιος γι’αυτό τον σκοπό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου: http://www.friendfrommexico.com/ (οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν και online)
Κεντρική διάθεση: Τζανακάκης, βιβλιοπωλείο «Παρ’ Ημίν» Χαριλάου Τρικούπη 11, Αθήνα, τηλ: 2103802542
disabled
thivapost