ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 11.11.2015
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τους Υπουργούς
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Εξωτερικών.
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΘΕΜΑ: Ραγδαία επιδείνωση ανεργίας νέων στη χώρα μας, που είναι η υψηλότερη παγκοσμίως!
Τα τελευταία στοιχεία του Spectator εμφανίζουν την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία των νέων παγκοσμίως! Συγκεκριμένα, καταγράφονται οι χώρες με τα ποσοστά ανεργίας στους νέους, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά ως εξής:
Ελλάδα: 51,8%
Ισπανία: 48,6%
Ιταλία: 40,5%
Γαλλία: 24,1%
Μ.Βρετανία: 16,1%
Ινδία: 12,9%
ΗΠΑ: 11,7%
Γερμανία: 7%
Ιαπωνία: 5,5%
Είναι προφανές ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως στη χώρα μας και ευρύτερα στη Νότιο Ευρώπη, έχει επιδεινωθεί ο δείκτης της ανεργίας στους νέους που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, σταθερότητα και συνοχή. Το φαινόμενο αυτό αβεβαιότητας για την Ελλάδα και τη Ν.Ευρώπη, που πρέπει να προβληματίζει έντονα τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους δανειστές, πέρα από τις αυτονόητες δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, έχει ως επακόλουθα, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική απαξίωση των προσόντων τους, καθώς και τη φυγή και μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό (πτυχιούχων ή μη), μειώνοντας το ανθρώπινο επιστημονικό, επαγγελματικό και εργασιακό κεφάλαιο της χώρας, καθώς και τη γενικότερη αδυναμία των νέων ανθρώπων να έχουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη, τώρα και στο μέλλον. Και βέβαια να θεμελιώσουν κάποτε το συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους. Η εικόνα αυτή επιδεινώνεται αν συνεκτιμήσει κανείς το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα και οι λοιποί εργοδότες αρνούνται ή διστάζουν να προσλάβουν άτομα μεγαλύτερα των 30 ετών. Έτσι για την κατηγορία αυτή των νέων που παραμένουν και φαίνεται ότι θα παραμείνουν επί μακρόν άνεργοι απομακρύνεται η δυνατότητα ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης, λόγω και της μετάθεσης του χρόνου θεμελίωσης και συνταξιοδότησης γενικότερα (αύξηση ορίων ηλικίας), λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής (81,5).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιες οι ενέργειες και προοπτικές αντιμετώπισης του κορυφαίου αυτού αποκαρδιωτικού φαινομένου στη χώρα μας;
2. Αν αυτό αποτελεί κορυφαίο καταλυτικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις μας με τους δανειστές;
3. Ποιες οι άμεσες θεσμικές αλλαγές και πρωτοβουλίες για ανατροπή της δυσμενέστατης αυτής πορείας (κίνητρα, ασφ.εισφορές, επιδόματα, επενδύσεις), σύμφωνα και με πρακτικές της Ε.Ε.;
4. Πώς κατανέμονται τα ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ