Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Αριστερό χέρι στην τσέπη – Έρχονται συντάξεις πείνας


Μέτρα σοκ με άμεσο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ σε άθροισμα με τις κύριες, με αυξήσεις εισφορών για μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, με κλιμακωτές μειώσεις στο εφάπαξ, αλλά και με αναδρομικό χαράτσι στην έκπτωση εισφορών που θα έχουν οι νέοι επιστήμονες κατά τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους, κρύβουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το βαρύ πακέτο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ισοπεδώνει, για μία ακόμη φορά, συνταξιούχους και μισθωτούς.

Μειώσεις παροχών και επιβαρύνσεις για 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο 225 σελίδων το οποίο τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής .

Αναλυτικά, για τις επικουρικές, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Άγριες περικοπές στα ποσά επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνουν με τις κύριες τα 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη θα γίνει μείωση και ότι ποσό θα υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ θα χαρακτηρίζεται «προσωπική διαφορά» που θα μπορεί εκ νέου να μειωθεί με την εφαρμογή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι μετά τη μείωση, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν επιτρέπεται να μειωθεί κάτω από τα 1.300 ευρώ και το υπερβάλλον ποσό βαπτίζεται ως «προσωπική διαφορά». Δηλαδή σύνταξη 1.300 κύρια και 200 επικουρική. Αθροισμα 1.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr