Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ; Θανάσης Σκούμας




Να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθούν πειστικές απαντήσεις και όλα τα έγγραφα στη δημοσιότητα.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (12 υπέρ, 7 κατά, 2 λευκά) αποφάσισε χθες την παράταση του έργου της "ανάπλασης του πεζόδρομου της Επαμεινώνδου" έως την 31-12-2016!!!. 
Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου σύμφωνα με την υπογραφείσα Σύμβαση ήταν είκοσι έξι (26) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης, δηλαδή έως τις 25-06-2015. Υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία- παράταξη Σ. Νικολάου είχε εγκρίνει στις 14-12-2015 τον 3ο Ανακεφαλαιωτικό πίνακα του έργου Ανάπλαση πεζόδρομου οδού Επαμεινώνδα Δήμου Θηβαίων. 

Το έργο υπολείπεται κατά πολύ της ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου, το οποίο φυσικό αντικείμενο, δηλαδή και οι υπόλοιπες προβλεπόμενες εργασίες στην υπόλοιπη Επαμεινώνδα και στους κάθετους δρόμους, δεν μπορούν οικονομικά να ολοκληρωθούν. Αλλά η δαπάνη του έργου με τον 3ο ΑΠΕ έκλεισε στο ποσό των 2.179.870,83 € χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ και είναι σε ισοζύγιο με την αρχική σύμβαση!!!.
Σημειώνουμε, ότι το έργο έχει δημιουργήσει επί 2,5 χρόνια μια αρνητική κατάσταση με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία και κυκλοφορία της Θήβας. Το τελευταίο εξάμηνο έχει αποκλεισθεί το βόρειο τμήμα της Επαμεινώνδα και εκμηδενιστεί η λειτουργία αυτού του τμήματος της πόλης.
Το έργο είχε παραταθεί έως 24 Απριλίου 2016 και δεν γνωρίζουμε σε ποιο ύψος θα φθάσει το ποσό των δαπανών, όταν ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες εργασίες. 
Τα ερωτήματα είναι πολλά, αφού η κάλυψη του οικονομικού αντικειμένου, με υπολειπόμενο ένα πολύ μεγάλο τμήμα του έργου (που είχε έκπτωση 43%), δεν μπορεί τεκμηριωμένα να δικαιολογηθεί. Η από πολύ καιρό διατυπωμένη απαίτηση μας, να δημοσιοποιείται η πορεία του έργου (καθώς και να αναρτηθεί σε δημόσιο κεντρικό σημείο της πόλης η μελέτη και η πρόοδος του έργου) δεν εισακούστηκε. 
Δυστυχώς τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.
Για το λόγο αυτό χθες, ζητήσαμε να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόσκληση και παρουσία των πολιτών για την πορεία του έργου, να διατεθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αφορούν το έργο και τα οικονομικά του στοιχεία, αλλά και την εξέλιξη των εργασιών.
Θανάσης Σκούμας