Όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο οι νέες απαιτήσεις συσσωρεύονται στους γονείς πολύ γρήγορα. Τα νέα προγράμματα, τα νέα...
μαθήματα, οι νέοι δάσκαλοι και τα νέα σχολεία είναι μόνο η αρχή. Οι γονείς χρειάζονται τεράστια αποθέματα ενέργειας και αντοχής για ν’αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές. Τα χρειάζονται όμως και για ν’αντιμετωπίσουν το φάσμα των συναισθημάτων των παιδιών τους για την επικείμενη σχολική χρονιά. Τα νοικοκυριά που ταιριάζουν καλύτερα είναι όταν οι γονείς προετοιμάζονται να συνεργαστούν για να μοιραστούν το ευρύ φάσμα ευθυνών.
1. Αποφασίστε ποιες ευθύνες είναι καλύτερες για κάθε γονέα και τις απολαμβάνει περισσότερο και διαιρέστε τις.
2. Υποστηρίξτε τα συναισθήματα των άλλων, καθώς τα παιδιά ξεκινούν αυτό το νέο «ακαδημαϊκό» και κοινωνικό έτος.
3. Κάντε μια λίστα προτεραιότητας των καθηκόντων που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσετε το σχολείο. Αγορές ρούχων, στάσεις σχολικών λεωφορείων και σχολικά είδη.
4. Εάν και οι δύο γονείς εργάζεστε εκτός σπιτιού, ρυθμίστε τις ανάγκες του παιδιού και τις δικές σας με τρόπο που να λειτουργούν εξίσου για όλους. Θυμηθείτε τι δεν λειτούργησε το προηγούμενο σχολικό έτος, ώστε να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Επίσης, επαναλάβετε αυτό που λειτούργησε!
5. Συμβουλευτείτε ο ένας τον άλλον σχετικά με τις ανησυχίες που μπορεί να έχει κάθε παιδί,. Έτσι, θα είστε προετοιμασμένοι για τις ανησυχίες που θα χρειαστεί να αποδυναμώσετε.
6. Αποφασίστε ποιος γονέας μιλάει πιο εύκολα για δύσκολα θέματα με κάθε παιδί. Περάστε μόνοι σας χρόνο με το παιδί χωρίς να το πιέσετε. Απλά να έχετε χαλαρές συνομιλίες για τη ζωή του σχολείου για να εντοπίσετε πιθανές ερωτήσεις και ανησυχίες.
7. Αποφασίστε ποιος γονέας μπορεί να βοηθήσει κάθε παιδί να οργανώσει το δωμάτιό του. Να σχεδιάσει το γραφείο του, την βιβλιοθήκη του, τον χώρο που θα κάνει τις εργασίες για το σπίτι. Να είστε άνετοι όταν το κάνετε αυτό, έτσι ώστε το παιδί να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμο.
8. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι υπολογιστές και οι εκτυπωτές είναι σε καλή κατάσταση και δουλεύουν σωστά.
9. Επισκεφθείτε το νέο σχολείο με τα παιδιά σας. Μπείτε στις τάξεις, στο κυλικείο, περιηγηθείτε στο προαύλιο. Ίσως ακόμη και να έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε μερικούς δασκάλους.
10. Συζητήστε όλοι μαζί ποιος μπορεί να βοηθάει σε ποια μαθήματα, αν τα παιδιά σας χρειάζονται βοήθεια με τις εργασίες.
11. Εάν χρειάζονται φροντιστήριο, μάθετε από τώρα τις ώρες τους. Έτσι, θα μπορείτε να προσαρμόσετε το πλάνο των παιδιών σας και τις συνήθειές σας.
12. Βρείτε κάποια ώρα που θα περνάτε όλοι μαζί ως οικογένεια. Μ’εξωσχολικές δραστηριότητες και παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθείτε όλοι μαζί. Βρείτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Μοιραστείτε ένα γεύμα ή μια ταινία για να κρατήσετε την οικογένεια δεμένη.
Πηγή