Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

7 μέρη του κόσμου όπου… απαγορεύονται τα αυτοκίνητα!!



http://www.kontranews.gr/KOSMOS/304182-7-mere-toy-kosmoy-opoy-apagoreyontai-ta-aytokineta
Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι στον 21ο αιώνα υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου το αυτοκίνητο είναι απλά μια λέξη;; Και όμως, όσο παράξενο και αν σας ακούγεται, υπάρχουν ορισμένες πόλεις που έχουν δημιουργήσει ζώνες χωρίς αυτοκίνητα, αλλά και άλλες όπου απαγορεύεται η χρήση τους σε όλη τους την έκταση και ο κόσμος ζει χωρίς αυτοκίνητο, όπως η Βενετία!

Δείτε λοιπόν παρακάτω, σε ποιες πόλεις θα χρειαστείτε άφθονη διάθεση για περίπατο….

Νησί Sark, Ηνωμένο Βασίλειο : στο Sark επιτρέπονται μόνο κάρα με άλογα, ποδήλατα και τρακτέρ για τους περίπου 600 κατοίκους και τους επισκέπτες.

Νησί Mackinac, Μίσιγκαν : για τους σχεδόν 500 κατοίκους του νησιού Mackinac της λίμνης Huron, η κίνηση με άμαξα είναι τρόπος ζωής. Ο τουριστικός αυτός προορισμός έχει απαγορεύσει την χρήση όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων από το 1898 και επιτρέπει μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.λπ.) και οι μεταφορές πραγματοποιούνται με ποδήλατο ή άμαξα.


Medina Fes-el-Bali, Μαρόκο : θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές χωρίς αυτοκίνητα στον κόσμο. Η αιτία είναι οι στενοί δρόμοι (1 μ. φάρδος) του αρχικού σχεδιασμού της πόλης που δεν επιτρέπει στα αυτοκίνητα να περάσουν. Όχι μόνο τα αυτοκίνητα δεν είναι σε θέση να διασχίσουν τη Medina, αλλά η οδήγηση ενός ποδηλάτου είναι επίσης περιορισμένη εξαιτίας του χώρου.


Ύδρα,Ελλάδα : Στην Ύδρα δεν επιτρέπονται οχήματα πλην των απορριμματοφόρων. Τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα θαλάσσια ταξί είναι οι επιλογές για μετακίνηση – κατοίκων και τουριστών.


La Cumbrecita, Αργεντινή : γνωστή ως «πόλη των πεζών» έχει στραφεί προς τον οικολογικό τουρισμό και διαθέτει μικρούς, πλακόστρωτους δρόμους ανάμεσα σε σπίτια σε ένα αλπικό περιβάλλον. Δεν επιτρέπονται οχήματα – η πρόσβαση στην πόλη γίνεται μόνο με τα πόδια , καθώς διαθέτει χώρο στάθμευσης πριν την είσοδό της.


Νησί Lamu, Κένυα : το Lamu είναι σπουδαίος τουριστικός προορισμός, ανήκει στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως «ο παλαιότερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός Σουαχίλι στην Ανατολική Αφρική.» Μιας και δεν επιτρέπονται οχήματα, το πιο κοινό μέσο μεταφοράς είναι ο γάιδαρος. Γι’ αυτό εξάλλου, υπάρχουν περίπου 2.000-3.000 γαϊδούρια στο νησί για τον πληθυσμό των 25.000 ανθρώπων.


Βενετία, Ιταλία : όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί και να περιπλανηθεί στην ιταλική γραφική πόλη θα πρέπει να το είτε με τα πόδια είτε με γόνδολα. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη αστική περιοχή χωρίς αυτοκίνητα στην Ευρώπη και έχει γύρω στις 400 γέφυρες που συνδέουν τα 118 μικρά νησιά πάνω στα οποία είναι χτισμένη.