Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Φροντίζοντας το αμάξι από μέσα προς τα έξω…



Αυτοκίνητο και περιποίηση…
Φροντίζοντας το αμάξι από μέσα προς τα έξω…

Το αμάξι του καθενός μας είναι η εικόνα μας στον έξω κόσμο. Όσο πιο όμορφο, λαμπερό, καθαρό και γυαλιστερό είναι, τόσο πιο όμορφα αισθανόμαστε κι εμείς μέσα σε αυτό. Φροντίστε να ελέγχετε συνεχώς την κατάσταση της μηχανής σας και να μην αφήνετε μέσα σκουπιδάκια και σκόνη καθώς επίσης και τα ανταλλακτικα αυτοκινητων για παν ενδεχόμενο. Με το κοντάρι μιας σκούπας, ρουφήξτε τα ανεπιθύμητα κλαράκια και φύλλα και με ένα πανάκι ρίξτε λίγο γυαλιστικό και καθαρίστε καλά τη μηχανή. Προσπαθήστε να πλένετε τακτικά το αμάξι σας και να μην αφήνετε τις κουτσουλιές των πουλιών, που αλλοιώνουν το χρώμα, να σας καταστρέψουν εξωτερικά το όχημα. Δύο φορές το μήνα είναι μια πολύ καλή συχνότητα πλυσίματος του αυτοκινήτου σας, είτε σε κάποιον επαγγελματία, είτε και μόνη σας με σαπουνάκι και λάστιχο, σε κάποια αυλή. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν με ουδέτερο Ph, αν κάνετε μόνοι σας όλη τη διαδικασία, έτσι ώστε να μην προκαλέσετε φθορά στο χρώμα. Τα πανάκια που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ειδικά για κάθε επιφάνεια. Ξεχωριστό για τα ελαστικά, άλλο για το ταμπλό εσωτερικά, άλλο για τα τζάμια κι άλλο για την υπόλοιπη επιφάνεια καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές και χρειάζεται προσοχή. Έχετε πάντοτε πανάκια στο πορτ παγκάζ και μην αφήνετε να παλιώνουν και να μαυρίζουν, αλλά ανανεώστε τα όταν θα είναι ανάγκη.
Καθαρίστε πολύ καλά τις ζάντες και ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Αν θέλετε μια στο τόσο χρησιμοποιήστε και κερί στο αμάξι σας έτσι ώστε να μοιάζει πάντα λαμπερό και καινούριο. Αν το περιποιείστε πολύ συχνά θα μοιάζει σα να το πήρατε χθες και θα διατηρηθεί μεγαλύτερο διάστημα σε πολύ καλή κατάσταση.

Εσωτερικά, βάλτε σκούπα για να καθαρίσετε από σκόνη και βρωμιές και ολόκληρη την καμπίνα και τον ουρανό αντίστοιχα. Τα καθίσματα, αν έχουν καλύμματα, τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε όπως ακριβώς και τα πατάκια, μπροστά και πίσω. Δεν αφήνουμε τίποτα και φροντίζουμε να κάνουμε λεπτομερή δουλειά ειδικά από κάτω από τα καθίσματα που μπορεί να έχει κολλήσει κάτι και να μην το βλέπουμε. Για λεκέδες και άλλα πιο δύσκολα σημεία, πάρτε ειδικά καθαριστικά από τα αντίστοιχα μαγαζιά κι επιμείνετε μέχρι να απαλλαγείτε από τη βρωμιά. Πάρτε πανάκι και καθαριστικό για το ταμπλό και τις πλαστικές επιφάνειες. Η έκθεση στον ήλιο πολλές φορές προκαλεί αρκετές φθορές και αλλαγές στην αρχική μορφή τους. Ελέγξτε ότι τα περάσατε όλα και τα καθαρίσατε πάρα πολύ καλά και μετά βάλτε αποσμητικό στον χώρο για να ανανεωθεί ευχάριστα κι αρωματικά ο αέρας στο εσωτερικό. Αν έχετε δερμάτινα καθίσματα να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, με ένα υγρό πανάκι πάρτε τη σκόνη και την επιφανειακή βρωμιά και κάντε το αυτό τακτικά ώστε να διατηρηθεί. Είναι πολλές φορές χρονοβόρο και κουραστικό αλλά αξίζει να μεταφέρεστε ευχάριστα με ένα καθαρό όχημα. Μια φορά τον χρόνο αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα έναν βιολογικό καθαρισμό του αμαξιού σας, για την προστασία του αμαξιού σας αλλά και των επιβατών του.

Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για τα τζάμια, το ψυγείο ή ότι άλλο χρειαστεί, όπως και πανάκια ή αρωματικά υγρά μωρομάντηλα για τυχόν βρωμιές από λάδια, λάσπες ή βενζίνη. Αν είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι και δεν αμελείτε το αμάξι σας σίγουρα θα απολαμβάνετε τις ωραίες βόλτες σας χωρίς να διακινδυνεύετε την προσωπική σας ασφάλεια κι υγεία.