Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Βιολογικός Βαγίων, 20 χρόνια μετά!

http://www.viotiki-ora.gr

Ατιμώρητοι οι δράστες – Πληρώνουν πρόστιμα οι δήμοι και οι δημότες..

Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια περίπου, από τότε που οι γνωστοί – άγνωστοι κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού Βαγίων, όμως η τότε δημοτική αρχή Βαγίων και μετέπειτα ο Δήμος Θηβαίων, έχουν μπει σε μια διαρκή περιπέτεια, προκειμένου, μαζί με τους δημότες να απαλλαγούν από τα πρόστιμα της Ε.Ε…

Πριν 20 χρόνια, ο τότε Δήμος Βαγίων, χρηματοδοτήθηκε από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προκειμένου να κατασκευάσει τον Βιολογικό Καθαρισμό, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι κοινοτικές οδηγίες, αυτός κατασκευάστηκε μαζί και το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών δικτύων, πλην όμως δεν λειτούργησε λόγων φθοράς των εγκαταστάσεων (κλάπηκε ο εξοπλισμός)..

Όταν αργότερα ήρθε ο έλεγχος από την Ε.Ε, για να ελέγξει αν όντως έγινε το έργο, ο τότε Δήμος Βαγίων και η κυβέρνηση προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και φυσικά, η όλη υπόθεση μεταβιβάστηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων..

«Είμαστε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο βιολογικός καθαρισμός, έχουμε την υποχρέωση και την τηρούμε απαράβατα, να ενημερώνουμε για την πορεία των εργασιών κάθε 3μηνο το υπουργείο Εσωτερικών, που χειρίζεται το θέμα για λογαριασμό του κράτους, υποβάλλαμε αίτημα στο ΕΣΠΑ κι έγινε δεκτό, να έρθουν τα λήμματα από τα Βάγια στην Θήβα και ήδη το έργο 5.000.000 ευρώ, που εντάχτηκε με το παλαιό ΕΣΠΑ και συνεχίζεται με το νέο ΕΣΠΑ, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το μισό» τονίζει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Αλ. Στάϊκος, εξηγώντας ότι το πρώτο υποέργο του μεγάλου έργου, είναι η κατασκευή των υπόλοιπων εσωτερικών δικτύων των Βαγίων…

Πρίν από λίγες ημέρες βγήκε και η πρόσκληση για το επόμενο μεγάλο έργο, που είναι ο αγωγός για την μεταφορά των λυμάτων στην Θήβα + ένα μικρό κομμάτι του έργου, που είναι η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης στα Βάγια, λόγω παρέλευσης 20ετίας περίπου, έργο που σε λιγότερο από έναν μήνα θα δημοπρατηθεί ..

«Ευελπιστούμε τα πρόστιμα να είναι μικρά, καθώς τρέξαμε όλες τις ενέργειες γρήγορα, διορθώνοντας το λάθος σημειώνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, αναφερόμενος και στον Βιολογικό Θήβας, οποίος από τον Φεβρουάριο του 2017 λειτουργεί καθ΄ όλα νόμιμα!

Ποιο ήταν το πρόβλημα; Ο ορισμός του αποδέκτη, δηλαδή του ρέματος, που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΘ, το οποίο ρέμα ορίστηκε ως επιφανειακός αποδέκτης για τους χειμερινούς μήνες… «Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και για μένα προσωπικά, αλλά και για την δημοτική αρχή, να διευθετηθεί επιτέλους, ο βιολογικός Θήβας, ο οποίος λειτουργεί άριστα, αφού περάσαμε από 40 κύματα» σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως η αδειοδότηση, που φέρει την υπογραφή την υπογραφή της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φ. Παπαθωμά, υπεγράφη το 2014, επί υπουργίας Βορίδη, με παρέμβαση Ε. Μπασιάκου, κατ΄εξάιρεση του νόμου, και για 4 κρατικές κι δημοτικές εγκαταστάσεις, τους Βιολογικούς Θήβας, Αλιάρτου, Νοσοκομείου Θήβας και ΧΥΤΑ!