Τελικά πρέπει να πίνουμε νερό ενώ τρώμε; Αυτό είναι ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς....
Κάποιοι λένε ότι είναι απαγορευτικό, κάποιοι λένε ότι μας παχαίνει και κάποιοι ότι εμποδίζει την πέψη. Τελικά τι ισχύει;
Σύμφωνα με έρευνες, η απάντηση στην ερώτηση «Πρέπει να πίνουμε νερό ενώ τρώμε; » δεν είναι απόλυτη αλλά υπάρχει.
Πώς επηρεάζει το νερό την τροφή στο στομάχι;
Η τροφή έχει μέσο χρόνο παραμονής στο στομάχι μας περίπου 4 ώρες.
Όταν μασάμε το φαγητό, αυτό ανακατεύεται με το σάλιο, το οποίο σάλιο περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα τα οποία βοηθάνε στη πέψη. Το φαγητό πάει στο στομάχι όπου και αναμειγνύεται με τα οξέα του στομάχου.
Το νερό, αντίθετα, παραμένει στο στομάχι μας για περίπου 10 λεπτά.
Ουσιαστικά, όταν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος δε σημαίνει πως το νερό αυτό θα σχηματίσει “λίμνες” στο στομάχι. Περνάει την τροφή εύκολα και γρήγορα και “εγκαταλείπει” το στομάχι.
Επηρεάζει το νερό την οξύτητα του στομάχου;
Το σώμα μας είναι υπερβολικά “καλοκουρδισμένο” για να επηρεάζεται απ’ το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αν χρειάζονται για την πέψη, περισσότερα ένζυμα τότε το στομάχι τα παράγει για να αυξηθεί η οξύτητα του στομάχου.
Όσο νερό και αν πιει κανείς δεν θα επηρεαστεί η οξύτητα στο στομάχι. Εξάλλου, πολλές τροφές αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, όπως, για παράδειγμα, τα αγγούρια.
Επηρεάζει το νερό την ταχύτητα της πέψης;
Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το νερό μπορεί να κάνει την τροφή να “φύγει” απ’ το στομάχι χωρίς να έχει χωνευθεί πλήρως. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα υγρά φεύγουν ταχύτερα απ’ τον οργανισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαρασύρουν και τα στερεά μαζί τους.
Μπορούμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος;
Ναι. Το να πίνει κανείς νερό όσο τρώει δεν είναι βλαβερό. Αντίθετα, το νερό βοηθάει να μαλακώσει η σκληρή τροφή. Βέβαια, καλό είναι να μην πίνει κανείς νερό ακριβώς πριν καταπιεί το φαγητό έτσι ώστε να μην εμποδίσει τα ένζυμα να ανακατευτούν με τη τροφή.
Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποια πλεονεκτήματα στο να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Όταν κάποιος κάνει διάλειμμα ενώ τρώει για να πιει νερό, τότε επιβραδύνει τη διαδικασία της βρώσης. Αυτό έχει αποτέλεσμα να τρώει λιγότερο, ακριβώς όσο χρειάζεται.
Πηγή