Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Θωμάς Κιούσης: Τσούχτρες χωρίς … φιλότιμο


Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και να ανακαλύψουν ότι δεν έχει γίνει ακόμα ούτε μελέτη που να εξηγεί τα αίτια για το πρόβλημα με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό. Και αποφάσισαν τώρα λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για να γίνει μελέτη που να εξηγεί τα αίτια του φαινομένου.

Με τέτοιους ρυθμούς το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε και το φετινό καλοκαίρι. Η ελπίδα και φέτος θα στηριχθεί όπως φαίνεται στα θαλάσσια ρεύματα, στη φορά και την ένταση του ανέμου, γιατί όχι σε λιτανείες και δεήσεις…

Δε βλέπουμε καμία σοβαρή, έμπρακτη, ταχύτατη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, κανένα μέτρο τρία χρόνια τώρα άμεσης ανάγκης, ούτε μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Περιμένουμε οι τσούχτρες να βαρεθούν και να φύγουν από μόνες τους, αλλά που φιλότιμο…

Η κατάσταση μοιάζει με ορχήστρα χωρίς μαέστρο με γραφειοκρατία, αμηχανία, μετάθεση ευθυνών, αλλά και «πολιτικές» αποφάσεις. Αλλού ακούγονται εγκρίσεις εκατομ. για δίχτυα και αλλού ετοιμάζουν και πάλι τις απόχες για σουλάτσα κατά μήκος της παραλίας….

Και έτσι προκύπτουν και άλλοθι κατάλληλα για όλους: «Πώς να πάρουμε μέτρα αφού δεν ξέρουμε (επίσημα) ούτε τα αίτια του προβλήματος; αφού δε μας έχουν ενημερώσει, αφού οι άλλοι είναι υπεύθυνοι» κλπ.

Προτεραιότητα είναι η αποφυγή του πολιτικού κόστους….

Όσο για τα δίχτυα, αν αυτή είναι η μόνη άμεσα αποτελεσματική λύση, η υπεύθυνη πολιτεία να μας το πει καθαρά. Να μας μεταφέρουν τη διεθνή εμπειρία από όπου έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν. Ποια ήταν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα; Τι προδιαγραφές και χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν;

Επίσης, γιατί δεν τοποθετούν δίχτυ πιλοτικά σε κάποιο ουδέτερο, απομονωμένο σημείο ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να προκύψουν χρήσιμα έμπρακτα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του πριν γίνει πιο ευρεία εφαρμογή; Πριν μπουν κάποιοι σε άσκοπα ενδεχομένως έξοδα ή οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εικόνα, να γνωρίζουν και συνειδητά πλέον να πάρουν τις όποιες αποφάσεις τους;

Οι πολίτες σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να περιμένουν μία ακόμα σεζόν να περάσει με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζονται απαντήσεις και ενέργειες. Ο δήμος Θηβαίων ως άμεσα εμπλεκόμενος δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει παρατηρητής.

Να βγει μπροστά, να ενεργήσει, με στόχο τουλάχιστον άμεσα, να τοποθετηθούν δίχτυα σε όλες τις παραλίες του με ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών.
Θωμάς Κιούσης
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμος Θηβαίων – Ώρα ευθύνης