Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Γιατί πρέπει να τρως μία κουταλιά ταχίνι καθημερινά;

https://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2018/07/blog-post_668.html#more
Η λιπαρή πάστα του σουσαμιού, το βασικό συστατικό του χούμους και του χαλβά που στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής το έχουν όπως εμείς το ελαιόλαδο, είναι...
μία υπερτροφή που μόνο να σε ωφελήσει μπορεί, αν την προσθέσεις με συνέπεια στη διατροφή σου, και την τρως με μέτρο, όπως όλα τα καλούδια του κόσμου. Ταχίνι λοιπόν. Πόσο καλό μας κάνει και γιατί;

> Τρώγοντας ταχίνι είναι σαν να καταναλώνεις ζωική πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αν το συνδυάσεις με όσπριο ή με ξηρούς καρπούς, ενισχύεις επιπλέον τη θρεπτική του δράση στον οργανισμό σου.

> Χάρη στους υδατάνθρακες που επίσης περιέχει, σε γεμίζει ενέργεια. Μία κουταλιά το πρωί ή πριν το γυμναστήριο και θα νιώσεις τη διαφορά.

> Είναι τροφή πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα, περιέχει ελάχιστα κορεσμένα και άρα δεν περιέχει χοληστερόλη, κυρίως χάρη στη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη, δύο συστατικά του σουσαμιού με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συνεπώς, διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

> Ένα από τα ισχυρά διατροφικά πλεονεκτήματά του σησαμοπολτού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και σίδηρο. Ειδικά αν έχεις χαμηλό αιματοκρίτη ή φεριτίνη, το ταχίνι είναι πολύτιμο για σένα.

> Ο ψευδάργυρος και το κάλιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Και απ' αυτά έχει σε σημαντικό ποσοστό το ταχίνι.

> Σύμφωνα με έρευνες η θρεπτική του αξία είναι τόσο ισχυρή ώστε το ταχίνι να είναι μία τροφή- ασπίδα για τον καρκίνο, τις παθήσεις της καρδιάς, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον καταρράκτη και το διαβήτη. Πράγματι, η βιταμίνη Ε στον σησαμοπολτό είναι άφθονη.

> Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι, δηλαδή τα 15 γρ. ισούνται με 90 θερμίδες. Τα 8 γρ. είναι κυρίως ακόρεστα λίπη, 3 γρ. οι υδατάνθρακες, 3 γρ. η πρωτεΐνη και 1 γρ. οι φυτικές ίνες. Μια κουταλιά την ημέρα πάνω στις φρυγανιές σου είναι αρκετή και πάνω απ' όλα απαραίτητη!