Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Στην περιοχή της Θήβας καλλιεργούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών της χώρας.

Γιάννης Σάρρος


Στην περιοχή της Θήβας καλλιεργούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών της χώρας. Σε λίγες ήμερες, ξεκινά η συλλογή του ανοιξιάτικου κρεμμυδιού με μεγάλα όμως προβλήματα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι υψηλές ατμοσφαιρικές υγρασίες, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα πάνω στον σχηματισμό του βολβού, είχαν ως αποτέλεσμα την προσβολή από διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νίκα, παραγωγό από τη Θήβα, η ζημιά θα είναι εκτεταμένη: «Eίναι εμφανή τα σημάδια των προσβολών στα κρεμμύδια μας από διάφορες ασθένειες. Αν και πραγματοποιήσαμε τους ενδεικνυόμενους ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

 Η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό τις στρεμματικές αποδόσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 30% από την αναμενόμενη παραγωγή, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 7 τόνους το στρέμμα. Γίνεται αντιληπτό ότι είμαστε ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και θα περιμέναμε μια αποτελεσματικότερη υποστήριξη από τους επίσημους φορείς στην προστασία των καλλιεργειών μας. Η προστασία των φυτών μας θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια γενικευμένη αντιμετώπιση των προσβολών και όχι από αυτοσχεδιασμούς των παραγωγών. Γνωρίζουμε ότι οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά μας δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας ολιγωρίας στην προστασία των φυτών μας, αλλά μιας συνολικότερης περιβαλλοντικής αλλαγής. Αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την πολιτεία στις προσπάθειες που καταβάλλει, αλλά και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να προσαρμόσει και, παράλληλα, να επεκτείνει τις ασφαλιστικές καλύψεις των καλλιεργειών από εχθρούς και ασθένειες, όταν έχουμε γενικευμένη καταστροφή».

Δίνοντας τη δική του διάσταση για την προσβολή των κρεμμυδιών, ο γεωπόνος Λουκάς Λαλιώτης επικεντρώθηκε σε ιογενή προσβολή του φυτού, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς. Όπως δηλώνει ο ίδιος, το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο: «Πρόκειται για μία δύσκολη στην αντιμετώπιση προσβολή με μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Το πρόβλημα εστιάζεται και στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά του βολβού με εσωτερικό σάπισμα στο ψυγείο. Φορέας της ίωσης είναι ο θρίπας και θα πρέπει οι παραγωγοί κρεμμυδιού να είναι προσεκτικοί στους ελέγχους και τους ψεκασμούς που κάνουν στις καλλιέργειές τους».
-
Το μόνο θετικό νέο αυτή την εποχή είναι ότι οι τιμές των κρεμμυδιών, που συλλέχθηκαν τον Μάιο, παρουσιάζουν μία καλή εικόνα και κυμαίνονται από 30 έως 32 λεπτά το κιλό.