Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΟΜΑ: Πολιτικό κόστος ή προσωπικές επιλογές;


Στο μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Θηβαίων αναδεικνύεται η παραβατικότητα των Ρομά και οι παρενέργειές της. Για τρία (3) συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια ο επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Τραμπάκουλος Ηλίας θέτει το ζήτημα αυτό και απαιτεί πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίλυσής του.


Θεωρούμε ότι σήμερα υπάρχει μια πολύ καλή συγκυρία αφού όλες οι παρατάξεις με σχεδόν ομόφωνη απόφαση έχουν ζητήσει την μετεγκατάσταση των Ρομά. Ανακοινώθηκαν χρονοδιαγράμματα που έληξαν χωρίς να γίνει κάτι το ουσιαστικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί παρόμοια προγράμματα σε πολλούς δήμους της χώρας προσφέροντας τόσο την μελέτη όσο και την κατασκευή πρότυπου οικισμού για τους Ρομά με μηδενική χρέωση για το ταμείο του Δήμου Θηβαίων. Θετική χαρακτηρίζουμε την παρουσία, τις θέσεις και την εμπλοκή της Επιτροπής κατοίκων του Πυριού.

Από την άλλη μεριά υπάρχει μια δημοτική αρχή που χρονοτριβεί και παρακολουθεί αμέτοχη τα γεγονότα. Ίσως να επιδιώκει τη μετάθεση επίλυσης του προβλήματος για μετά τις δημοτικές εκλογές φοβούμενη το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει αν προτείνει συγκεκριμένο χώρο. Ίσως, στο πλαίσιο προσωπικής στρατηγικής του Δημάρχου, να αναζητείται η κατάλληλη γι’ αυτόν χρονική στιγμή ώστε να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Ό,τι κι αν συμβαίνει από τα δύο για εμάς είναι λανθασμένη επιλογή. Καθημερινά βιώνουμε περιστατικά βίας και παραβατικότητας με υπαιτιότητα των Ρομά. Περιμένουμε να συμβεί το μοιραίο; Να γίνει Μενίδι και Άμφισσα; Δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί παρόμοιο ή και χειρότερο περιστατικό μιας και η υπομονή των πολιτών έχει φτάσει- ή και έχει ξεπεράσει για κάποιους- τα όριά της.

Κύριοι της δημοτικής αρχής πάρτε άμεσα - χθες θα μπορούσαμε να πούμε- πρωτοβουλία για την μετεγκατάσταση των Ρομά. Η αρμόδια υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου έδωσε ως καταληκτική ημερομηνία χρηματοδότησης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Εμείς, ως παράταξη:

* Απαιτούμε την άμεση σύγκληση της διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Θηβαίων για τους Ρομά.

* Στηρίζουμε την όποια επιλογή σας αρκεί να πληροί τις στοιχειώδεις και νόμιμες προϋποθέσεις.

*Αναλαμβάνουμε περισσότερες από τις ευθύνες που μας αναλογούν προκειμένου να μειωθεί ή να εξαλειφθεί η ανομία που ξεκινά από τις παρυφές της πόλης και απλώνεται σε κάθε συνοικία της.

Πάρτε άμεσα πρωτοβουλίες πριν να είναι αργά …

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ