Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί κρατάς πάντα το μωρό σου με το αριστερό χέρι; Και όμως, έρευνα έχει την απάντηση!

Ρώτησε οποιαδήποτε νέα μητέρα που διανύει τους πρώτους μήνες ζωής του νεογέννητου...

μωρού της ποια πλευρά της πλάτης της πονάει και ποιο χέρι αισθάνεται πιο κουρασμένο και σίγουρα θα σου απαντήσει πως πρόκειται για την αριστερή πλευρά του σώματός της. Βλέπεις, σύμφωνα με μελέτες, το 70%-85% των γυναικών κρατούν και κουβαλούν τα μωρά τους με το αριστερό χέρι τους! Φοβερό; Και όμως, σύμφωνα με έρευνα του St Petersburg State University της Ρωσίας, αυτή η προτίμηση αγκαλιάς και λικνίσματος των μωρών είναι ένα κοινό ένστικτο που συναντάται και σε άλλα θηλαστικά ζώα, όπως οι θαλάσσιοι ελέφαντες (του Ειρηνικού Ωκεανού) και οι νυχτερίδες (του είδους Pteropus του Ινδικού Ωκεανού).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Biology Letters και όπως εξηγεί ο Dr. Andrey Giljov, ένας εκ των υπευθύνων της μελέτης, η αριστερή πλευρά του ανθρώπινου σώματος επεξεργάζεται από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο πολλών κατηγοριών κοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η αναγνώριση προσώπων και η επεξεργασία συναισθημάτων. Όπως επισημαίνει ο ίδιος: “πρόκειται για μία προτίμηση λικνίσματος που πηγάζει από την αρχαιότητα”.

“Η μητέρα και το βρέφος, χρησιμοποιώντας το αριστερό πεδίο, μπορούν να έχουν καλύτερη αντίληψη ο ένας του άλλου, η οποία παρέχεται από την ροή πληροφοριών μεταξύ των δεξιών ημισφαιρίων” εξηγούν οι ερευνητές και συνεχίζουν: “Γι’ αυτό και τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν πως όταν η μητέρα και το παιδί αντικρίζουν ο ένας τον άλλο, έχουν και οι δύο μια κοινά εποικοδομητική στάση, που ωφελεί περισσότερη την λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου”.

Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, και οι άνδρες παρουσιάζουν την ίδια προτίμηση λικνίσματος των παιδιών, ωστόσο αυτή εμφανίζεται μετά την απόκτηση του δικού τους μωρού, όταν πλέον γίνονται γονείς. Αντιθέτως, οι γυναίκες γεννιούνται με αυτό το έμφυτο ένστικτο να κρατούν τα παιδιά τους στην αριστερή πλευρά. Τέλος, με βάση μελέτη που διενεργήθηκε 22 χρόνια πριν (!), οι μητέρες που κουβαλούν τα παιδιά τους στην δεξιά πλευρά (μία στις τέσσερις, σύμφωνα με μετρήσεις), τείνουν να είναι περισσότερο αγχωμένες κατά την εγκυμοσύνη τους και τον τοκετό, αλλά και για την υγεία των παιδιών τους.
Πηγή