Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Σε Λούρο και Άραχθο η απελευθέρωση ευρωπαϊκών χελιών για τον εμπλουτισμό του αποθέματος του 2018


Την απελευθέρωση του προβλεπόμενου πληθυσμού ευρωπαϊκών χελιών (Anguilla anguilla) στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων για την ανασύσταση του αποθέματος του 2018 υπέγραψε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης.

Η απελευθέρωση αφορά το 10% της εισαγόμενης κατά το έτος 2018 και προοριζόμενης για εκτροφή ποσότητας γυαλόχελων από τις...

μονάδες εκτροφής χελιού, σε εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης χελιού με σκοπό την ανασύσταση του αποθέματος του ευρωπαϊκού χελιού.

 Η απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί στα υδάτινα οικοσυστήματα των ποταμών Λούρου και Αράχθου τα οποία κρίνεται ότι είναι ευνοϊκά για την επιβίωση του είδους και τηρούν τις προϋποθέσεις για την ανασύσταση του αποθέματος του Ευρωπαϊκού χελιού καθώς διαθέτουν ποικιλία υδάτινων συστημάτων (παραποτάμους, βάλτους, κανάλια κλπ) για την εξασφάλιση της παραμονής και ανάπτυξης των χελιών μέχρι την αρχή της αναπαραγωγικής τους ωρίμανσης και ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα για την διασφάλιση της δυνατότητας διαφυγής μεγάλου ποσοστού προς αναπαραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα σημεία που θα επιλεχθούν για απελευθέρωση θα πρέπει να είναι σχετικά μακριά από τις εκβολές και σε περιοχές με χαμηλή όχληση. Ο ακριβής τόπος και ο χρόνος απελευθέρωσης θα καθοριστεί έπειτα από τη συνεργασία της εταιρείας με την Επιτροπή Απελευθέρωσης και από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Αναρτήθηκε από Epirus In