Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Μείωσε τον πόνο στους μυς έξυπνα!


Το φαγητό στο πιάτο σου έχει τη δύναμη να φτιάξει τη διάθεσή σου, να θεραπεύσει τους μυς και πολλά ακόμα – αρκεί να επιλέγεις τις σωστές τροφές. Δες ποιες μπορεί να μειώσουν τον πόνο στους μύες και να σε βοηθήσουν να ανακάμψεις.

Δημητριακά

Φάε αυτό το πρωινό ύστερα από την επόμενη δύσκολη προπόνησή σου. Όταν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας έδωσαν σε αθλητές ένα μπολ δημητριακά με άπαχο γάλα ύστερα από 2ωρη ποδηλασία, ήταν εξίσου αποτελεσματικό στην ανάρρωση όσο ένα ρόφημα για αθλητές. Τα δημητριακά παρέχουν υδατάνθρακες και βασικά αμινοξέα, τα οποία αναπληρώνουν τις αποθήκες γλυκογόνου και επανορθώνουν τους μυς.

Αμύγδαλα

Αυτοί οι χορταστικοί ξηροί καρποί βοηθούν το σώμα να ανακάμψει μετά την άσκηση. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ballστην Ινδιάνα, οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε στο κυκλοφορικό τους υπέφεραν από λιγότερες μυϊκές βλάβες έπειτα από μια 50λεπτη προπόνηση από αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε στον οργανισμό τους. Τα αμύγδαλα και οι κολοκυθόσποροι είναι επίσης πολύ καλές πηγές αυτού του θρεπτικού στοιχείου.

Κεράσια

Οι ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κεράσια, παρέχουν ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο, σύμφωνα με μελέτες σε μαραθωνοδρόμους και αρσιβαρίστες. Οι αθλητές που έπιναν χυμό από κεράσια καθημερινά πριν και μετά την προπόνηση ανέφεραν λιγότερο πόνο και απώλεια δύναμης από όσους έπαιρνανplacebo. Το φρούτο αυτό μειώνει επίσης τη φλεγμονή στους μυς.

Μπανάνα

Ανεξάρτητα αν ασκείσαι ή όχι σε τακτική βάση, η έλλειψη καλίου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και πιασίματα. Όταν οι μύες ασκούνται, «χτίζουν» γαλακτικό οξύ και αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πόνο στους μύες. Το κάλιο είναι το «αντίδοτο» του οργανισμού στον μυϊκό πόνο, μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού του.