Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κάμερες για εντοπισμό οδηγών που μιλούν στο τηλέφωνο


Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πρόκειται για παγκόσμια πρώτη. Ειδικές κάμερες που προορίζονται αποκλειστικά για τον έλεγχο της χρήσης του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, θα εγκατασταθούν σε αυτοκινητόδρομο.

Η Αυστραλία φαίνεται ότι αντιμετωπίσει την ίδια μάστιγα με την Ευρώπη και πολύ περισσότερο με την Ελλάδα: Smartphone κατά την οδήγηση. Προφανώς, με τα μάτια καρφωμένα σε μια οθόνη, είναι αδύνατο να ελέγχεις τι συμβαίνει κατά την οδήγηση. Κάτι που προκαλεί όλο και περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους των ανεπτυγμένων χωρών. Η Αυστραλία μπορεί λοιπόν να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα εγκαταστήσουν αυτόματα συστήματα ανίχνευσης.

Πρόκειται για «έξυπνες» κάμερες που μπορούν να φωτογραφήσουν αυτόματα τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το τηλέφωνο ενώ οδηγούν. Προς το παρόν, αυτές οι κάμερες δοκιμών θα τοποθετηθούν για να αξιολογηθούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού, γύρω από το Sydney. Ο παραβάτες που θα απαθανατιστούν δεν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ή άλλα διοικητικά μέτρα. Αλλά αν το μέτρο επισημοποιηθεί και γενικευτεί, η Αυστραλία θα πράξει όπως η Ελλάδα και άλλες χώρες: Θα σου στέλνει την «πανταχούσα» στο σπίτι.



Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι και ο πολλαπλασιασμός των οθονών αφής στα αυτοκίνητα αναγκάζει τον οδηγό να πάρει τα μάτια του από το δρόμο. Τη στιγμή μάλιστα που πολλά αυτοκίνητα σου δίνουν τη δυνατότητα διαφόρων ρυθμίσεων εν κινήσει. Οπότε αναρωτιόμαστε αν η έξυπνη κάμερα της Τροχαίας θα εντοπίζει τη διαφορά μεταξύ της χρήσης ενός τηλεφώνου σε ένα στήριγμα στο ταμπλό και του χειρισμού της οθόνης του αυτοκινήτου. Εξάλλου, και τα δύο εγκυμονούν τους ίδιους κινδύνους…
Πηγή: Drive