Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΝΑ ΓΙΑΤΊ ΕΊΝΑΙ ΤΌΣΟ ΚΟΝΤΌ ΤΟ ΚΑΛΏΔΙΟ ΦΌΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΏΝ


Είναι κάτι που όλοι έχουμε ζήσει στην εποχή που τα smartphones δεν βγαίνουν από τα χέρια μας.

Να στριμώχνεσαι δηλαδή σε γωνιές, να κάθεσαι στο χείλος του καναπέ ή να παίρνεις εντελώς άβολες στάσεις για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό την ώρα που φορτίζει.

Γιατί; Γιατί ο φορτιστής είναι εξοργιστικά κοντός και το καλώδιο δεν φτάνει!

Αυτό το ακανθώδες πρόβλημα της καθημερινότητας λύνεται βέβαια αγοράζοντας πιο μακρύ καλώδιο φόρτισης, το θέμα όμως είναι γιατί υπάρχει από την αρχή;

Κι εδώ έχει χυθεί πολύ μελάνι, είναι η αλήθεια, με τους περισσότερους να διατείνονται στα κοινωνικά μέσα πως είναι απλώς οι κολοσσοί της τεχνολογίας που εξοικονομούν χρήματα. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Ίσως ναι, ίσως όχι. Όλες οι μεγάλες ιστοσελίδες τεχνολογίας και οι ίδιοι οι κατασκευαστές μάς συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούμε τη συσκευή ενώ αυτή φορτίζει. Είναι γνωστό πως η ταυτόχρονη φόρτιση και χρήση του smartphone μειώνει κατά πολύ τον χρόνο ζωής της μπαταρίας.



Τα περισσότερα χρησιμοποιούν εξάλλου μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν συγκεκριμένο (και περιορισμένο) αριθμό κύκλων φόρτισης, έπειτα από την παρέλευση του οποίου οφείλουν να αντικατασταθούν.

Κι αυτός είναι ο λόγος που οι κατασκευαστές κάνουν τόσο κοντά τα καλώδια φόρτισης, για να αποθαρρύνουν τη χρήση των κινητών όσο είναι στο ρεύμα. Αυτό ισχυρίζεται η γνωστή ιστοσελίδα LifeHacks, λέγοντάς μας πως δεν η τσιγκουνιά των κολοσσών ούτε κάποια σχεδιαστική αβλεψία υπεύθυνες για τα κοντά καλώδια.

O πρώην υπάλληλος της Apple, Mark Steiner, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων στο γνωστό φόρουμ Quora και είπε πως όλα είναι μελετημένα «στο ιδανικό μήκος για την πλειονότητα των χρήσεων» ώστε να φτάνει το καλώδιο από την πρίζα στο κοντινότερο μέρος: «από την πρίζα στο γραφείο σου, από την πρίζα πίσω από το κρεβάτι στο κομοδίνο, από την πρίζα στον πάγκο της κουζίνας σε ένα κοντινό σημείο του πάγκου».

Ο πληροφορικός Anthony Yeh υποδεικνύει μάλιστα πως ένα πιο μακρύ καλώδιο φόρτισης θα ήταν μη πρακτικό να το κουβαλάς μαζί σου «ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο να το τυλίξεις και να το ξετυλίξεις ή να το ξεμπερδέψεις»…