Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Παρέμβαση της Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Παρέμβαση της Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας Γεωργίου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά την συζήτηση θεμάτων της τρέχουσας πολιτικής.
Κατά την παρέμβασή της η βουλευτής:
  1. Ευχαρίστησε τον Γεώργιο Παπανδρέου για την γενναία πολιτική απόφαση που πήρε για την παρέμβαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα των Γερμανών στο Δίστομο,
  2. Για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό της, επιλέγοντάς την ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της SIEMENS
  3. και ανέλυσε την εξέλιξη της υπόθεσης τονίζοντας ότι η διαφθορά είναι ένα ενδημικό φαινόμενο που αυτοαναπαράγεται και ανατροφοδοτείται συστηματικά και το οποίο διαφθείρει και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο.
  4.  
Το μαύρο χρήμα σε πολιτικούς διαστρεβλώνει την ετυμηγορία του λαού, παραβιάζει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και διογκώνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό, για παράδειγμα με την υπερτιμολόγηση των προμηθειών των μεγάλων έργων.
Επισήμανε το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής η κυβέρνηση προώθησε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα εγκλήματα περί την υπηρεσία (έκπτωση από το αξίωμα, δήμευση περιουσιών, διαφθορά κρατικής εξουσίας, σύσταση επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού, πρωτοβουλία για την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο και άλλες αλλαγές του πόθεν έσχες των πολιτικών, βελτίωση για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης).
Υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής και βελτίωσης του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, την ανάγκη  της λειτουργίας του νομικού συμβουλίου του κράτους, την ανάγκη αλλαγής του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για την θέσπιση κανόνων ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο να ανατίθενται οι δημόσιες συμβάσεις. Έτσι, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και να εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος.
Τέλος, τοποθετήθηκε για την ανάγκη εξωστρέφειας του κόμματος προς τους πολίτες και της άμεσης επικοινωνίας στελεχών ανά την περιφέρεια προκειμένου να αντιληφθούν οι πολίτες τις μεγάλες και διαρθρωτικές αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί 15 μήνες και ότι οι κόποι του δεν βαίνουν επί ματαίω.